Správy Samospráva

Nový hlavný architekt Žiliny: Zastupiteľstvo doporučí toto meno

Žilina bola bez hlavného architekta osem rokov, podľa primátora tento človek v meste chýbal. Zo štyroch mien poslanci odporučia jedno.

Ilustračný obrázok k článku Nový hlavný architekt Žiliny: Zastupiteľstvo doporučí toto meno
Zdroj: TASR

Na pozíciu riaditeľa Útvaru hlavného architekta (ÚHA) v Žiline odporučí výberová komisia mestskému zastupiteľstvu (MsZ) Rudolfa Chodelku. Infromoval o tom hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

O post riaditeľa ÚHA sa uchádzali Stanislav Barényi, Rudolf Chodelka, Ľubomír Kružel a Dušan Voštenák.

,,Prezentácia každého kandidáta trvala 60 minút, 45 minút bolo určených pre výberovú komisiu, 15 minút bolo vyčlenených na otázky verejnosti. Pohovor kandidátov bol bez prítomnosti ostatných uchádzačov, ktorí pred komisiu predstupovali v abecednom poradí," uviedol po stredajšom (15. 1.) vypočutí hovorca mesta Žilina.

,,Mesto nemalo osem rokov hlavného architekta a dnes to cítime zásadným spôsobom. Veľa vecí je zanedbaných, čaká nás množstvo rozhodnutí a riešení, ktoré musíme realizovať, a bez ÚHA sa to naozaj nedá. Verejnosť vie, že sme mali predchádzajúce kolo, kde MsZ víťazného uchádzača nakoniec neschválilo. Takže sme išli do druhého kola," povedal primátor Žilina Peter Fiabáne.

Podotkol, že riaditeľ ÚHA musí vytvoriť kompletne celý útvar so zamestnancami, a za dôležité považuje, aby dokázal odolávať tlakom investorov. ,,Investori sú pre mesto veľmi dôležití, pretože nemá toľko finančných prostriedkov, aby všetko realizovalo samo. Čiže od investorov si sľubujeme, že budú rešpektovať spoluprácu s ÚHA, územný plán mesta, naše požiadavky, stavebný úrad a stavebný zákon. My na druhej strane urobíme všetko pre to, aby sme im pomohli dôležité investície pre toto mesto zrealizovať. Mala by to byť obojstranná spolupráca, kde hlavný architekt zohráva absolútne kľúčovú úlohu," zdôraznil žilinský primátor.

Rudolf Chodelka vyštudoval Fakultu architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. ,,Aktívne pôsobí ako architekt, spolu s manželkou vedie architektonický ateliér v Žiline. Aktívny je aj v rôznych záujmových a občianskych združeniach. V súčasnosti pôsobí aj ako zástupca starostky obce Hôrky, pracuje v komisii územného plánovania a výstavby pri MsZ v Žiline, v minulosti pracoval aj v komisii pre pamätihodnosti," uzavrel Miškovčík.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM