Správy

Nová inštitúcia v Žiline? Poslanci schválili zámer zriadiť mestskú knižnicu

Cieľom novinky je zefektívniť prácu Krajskej knižnice v Žiline a neprevádzkovať šesť pobočiek knižnice v meste.

Ilustračný obrázok k článku Nová inštitúcia v Žiline? Poslanci schválili zámer zriadiť mestskú knižnicu
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Zámer zriadiť Mestskú knižnicu Žilina schválili poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) na utorkovom (27. 4.) zasadnutí prostredníctvom videokonferencie. Primátora Žiliny Petra Fiabáneho žiadajú zabezpečiť potrebné právne úkony pred vznikom organizácie, vypísať výberové konanie na obsadenie pracovnej pozície riaditeľ mestskej knižnice a predložiť na rokovanie MsZ návrh na jeho vymenovanie.

„Vedenie Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) má záujem zefektívniť prácu Krajskej knižnice v Žiline, sústrediť jej činnosť na centrálnu budovu a od 1. júla 2021 neprevádzkovať šesť pobočiek knižnice na území Žiliny. Z uvedeného dôvodu predstavujeme zámer zriadenia Mestskej knižnice Žilina ako príspevkovej organizácie, ktorá by zastrešila všetky pobočky a zachovala tak uvedenú službu pre občanov Žiliny,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

Mesto sa chce uchádzať aj o súčasný knižný fond a materiálne vybavenie pobočiek na sídliskách Vlčince, Hájik, Solinky a v mestských častiach Bytčica, Strážov a Trnové. „V súlade s ustanovením zákona o majetku obcí ako prípad hodný osobitného zreteľa. Spočívajúci v tom, že príspevková organizácia zriadená mestom Žilina nadviaže na doterajšiu činnosť Krajskej knižnice Žilina v oblasti knižničných služieb pre občanov mesta a bude ju ďalej rozvíjať,“ konkretizovalo mesto v dôvodovej správe.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM