Jozef Legéň Kultúra

Nespútaný punk z útrob žilinskej stanice: Keď mikrofón drží žena...

Žilinská kapela Priatelia padajúceho lístia pôsobí na našej hudobnej scéne už mnoho rokov. Po dlhšej odmlke to priatelia dali opäť dokopy. Výnimočnosťou tejto kapely je to, že v ruke nedrží mikrofón chlap, ako by mnohí čakali, ale žena.

Ilustračný obrázok k článku Nespútaný punk z útrob žilinskej stanice:  Keď mikrofón drží žena...
Zdroj: Dnes24.sk

Pred približne dvoma rokmi obsadila post frontmanky kapely nespútaná Žilinčanka Petra. Kapelou si za roky jej existencie prešlo mnoho hudobníkov. Dnes členov PPL tvoria: Petra (spev), Ošťo (bicie), Richard (gitara), Dano (basa).

Každý z aktuálnych členov skupiny začínal niekde inde. Osud to však zariadil tak, že sa všetci stretli v jednej skúšobni, začalo im to medzi sebou klapať ľudsky i hudobne a odvtedy sú spolu. Ich tvorivým domovom sa stala žilinská železničná stanica, v ktorej útrobách sa ozýva pravý nefalšovaný punk.

Aktuálne kapela vyrazila ku našim západným susedom. V Čechách ich čaká prestížny koncert, ale fanúšikovia sa dočkajú ich vystupovania aj v našom meste pod Dubňom. Rozhodli sme sa vyspovedať, nespútaný živel, frontmanku kapely PPL Peťu.

Čim sa vyznačuje vaša kapela?

Robíme len to, čo nás baví a čo najviac milujeme. Sme ľudia, ktorí vzišli z rocknrollu a punku, ľudia, ktorí s tým vyrastali a ľudia, ktorí s tým žijú. Chceme byť priamy a na nič sa nehrať. Chceme ľuďom ponúknuť seba v tej najčistejšej podobe.

Ako ste a k spievaniu v tejto kapele dostali?

Ja som spievala v metálovej kapele. Pred približne dvoma rokmi som sa cez kamošku dostala k PPL a odvtedy sme spolu. Chlastali sme a zistili sme, že si sedíme ako ľudia, tak sme to dali dokopy aj hudobne.

Kde vaša kapela skúša, kde je to tvorivé miesto?

Po tom, ako som nastúpila do kapely, sme mali koncertnú pauzu, aby sme nevystupovali len so starými vecami. Nové zloženie vyžadovalo nový zvuk a nový prístup. Skúšame v malebnom prostredí železničných wc, avšak, nie je výnimkou nájsť človeka, čo nám ocikáva vstup do skúšobne :)

Akí sú vaši Žilinskí fanúšikovia?

Máme okolo seba skvelú partiu ľudí, ktorá chodí na naše koncerty. Dokonca nám robia aj transparenty, čo pri punkových kapelách nie je zrovna obvyklé, ale je to milé :)

Ako fungujete a ako sa cítite ako žena medzi samými chlapmi v skupine?

Mega super mi tam je, lebo chalani sú mega super. Sú moje zlatíčka, oni ma ľúbia, veselá kopa :)

Aké sú planý PPL v najbližšej dobe?

V piatok ideme prezentovať Žilinu k bratom Čechom do Rožňova pod Radhoštěm, čo je známa kultúrna mekka undergoundu. V Žiline by sme mali najbližšie hrať koncom marca resp. začiatkom apríla.

Čo by ste odkázali Žilinčanom?

Budte svoji a punk`s not dead :)

foto: FB

Nespútaný žilinský punk v podobe PPL
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM