Monika Földešiová Rôzne

Návrat do staroveku: Hvezdáreň má novinku!

Južnú stenu pozorovateľne Považskej hvezdárne v Žiline na Malom Dieli zdobia nové moderné slnečné hodiny. Prvé slnečné lúče na ne oficiálne zasvietili dnes na pravé pásmové poludnie pri príležitosti 50. výročia otvorenia tejto hvezdárskej pozorovateľ

„Projektom dokumentovania výskytu a stavu slnečných hodín v Žilinskom kraji sa intenzívne zaoberáme už od roku 2008. Keďže priamo v Žiline doteraz prakticky neexistovali žiadne verejne prístupné slnečné hodiny, rozhodli sme sa ich zhotoviť na našej pozorovateľni,“ uviedol pre TASR riaditeľ Považskej hvezdárne Miroslav Znášik.
Odborní pracovníci žilinskej hvezdárne zostrojili špeciálne plató s hladkou omietkou a rozmermi 176 krát 160 centimetrov. „Smerom od päty ukazovateľa sú vyznačené hodinové a polhodinové časové čiary. Ohraničujú ich priemety dráhy Slnka cez deň letného a zimného slnovratu v tvare hyperbol. Šikmá priamka predstavuje dennú dráhu Slnka počas dňa jarnej a jesennej rovnodennosti,“ vysvetlil Znášik.
Smer tieňa ukazovateľa, ktorý je z kruhového oceľového profilu s priemerom 10 milimetrov, predstavuje pravý pásmový čas, poloha tieňa konca ukazovateľa definuje dátum. „Veľká vďaka patrí všetkým ľuďom, ktorí sa nezištne podieľali na skonštruovaní týchto slnečných hodín. Verím, že sa stanú pomôckou našej popularizačnej a poradenskej činnosti,“ dodal riaditeľ Považskej hvezdárne.

zdroj, foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM