Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Najzvláštnejšie plemená psov v Žiline: Pobehujú nám tu aj takíto exoti

Stretnúť v žiinských uliciach jorkšíra či vlčiaka nie je nič výnimočné. Máme tu ale aj psíkov, ktorí sú v celom meste jediným exemplárom svojho druhu...

Ilustračný obrázok k článku Najzvláštnejšie plemená psov v Žiline: Pobehujú nám tu aj takíto exoti
Zdroj: TASR

V Žiline sú zaregistrované stovky psov najrôznejších plemien, väčšinu z nich však tvoria kríženci. Po takzvaných orechoch nasledujú v rebríčku popularity známi maznáčikovia – jorkšírske teriéry. Treťou najčastejšou rasou v meste sú nemecké ovčiaky. Nikoho by zrejme v uliciach Žiliny neprekvapili ani čivava, maltézsky psík či jazvečík, ktoré sú tiež v prvej desiatke.

V meste sa ale nájdu aj výstrednejšie výbery. V evidencii psov v Žiline sa podľa špecializovaného portálu egov.zilina.sk nachádza aj niekoľko plemien, ktoré majú v meste len jediného zástupcu. Takým je napríklad coton de tulear – neprehliadnuteľný drobec so zvesenými trojuholníkovými ušami a jemnúčkou vlnitou srsťou bez podsádky.

Jediného zástupcu v našom meste má aj poľovnícke plemeno bloodhound. Keďže tieto psy chovali mnísi v siedmom storočí v Opátstve sv. Huberta, zvykne sa im hovoriť aj psi sv. Huberta. Títo psi majú najlepší psí nos na svete. Dokážu vraj rozoznať stopu starú až dva týždne. Svoj geniálny zmysel využívajú na vystopovanie čohokoľvek a kdekoľvek. V 20. storočí ich začali využívať policajti na hľadanie pohrešovaných a podozrivých.

Medzi väčšie chovateľské kúsky v meste patrí európsky saňový pes. Je to inteligentné a temperemetné psie plemeno. Veľmi rýchlo sa učí, vďaka čomu sa hodí na rôzne psie športy. Sú to súťaživí psi s neuveriteľou výdržou. Toto plemeno pochádza z Nórska. Má vyrovnanú a ušľachtilú stavbu tela s veľkým silovým a vytrvalostným potenciálom. Hlava by mala byť širšia a zužujúci sa ňufák. Oči tmavej farby a zvesené uši písmena V so zaguľatenou špičkou. Chvost je posadený vysoko, je dlhý a zužuje sa do špičky. Končatiny sú rovné a svalnaté. Srsť je krátka, hustá a môže byť tvrdšia i jemnejšia. Sfarbenie je čierne, hnedé, hnedobiele, čiernobiele či grošované.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Pozrite, aké milé vedia byť šteniatka cotton de tuelar

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM