Jozef Legéň Samospráva

Obnova Budatínskeho hradu: Nad pamiatkou sa už týči žeriav, tešte sa na čarovný výhľad z veže

Projekt rekonštrukcie Budatínskeho hradu je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu SR v rámci Regionálneho operačného programu. Dokončenie projektu sa odhaduje na február budúceho roka a celkovými nákladmi 2,3 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Obnova Budatínskeho hradu: Nad pamiatkou sa už týči žeriav, tešte sa na čarovný výhľad z veže
Foto: Jozef Legéň / Zdroj: Dnes24.sk

Samotná rekonštrukcia

Po prestavbe bývalej koniarne a veľkej revitalizácii historického parku sa Budatínsky hrad dočká aj rekonštrukcie kruhovej veže a oplotenia parku. Projekt obnovy zahŕňa okrem iného aj opravu striech, schodísk, priestorov areálu či vybodovanie sociálnych zariadení. Cieľom je sprístupnenie národnej kultúrnej pamiatky širokej verejnosti a prezentácia národnej kultúrnej pamiatky. Z celkových nákladov na projekt by sa Žilinský samosprávny kraj mal podieľať 5 percentami.

„Rekonštruovaná bude najmä hradná veža a vonkajšie priestory areálu. Opraví sa hradná veža so strechou, strecha nad hradom, zadné schodisko z terasy do veže a terasa na 2. poschodí vrátane prístupového schodiska a inžinierskych sietí, prístupová komunikácia z vrátnice a všetky časti inžinierskych sietí, ktoré ju križujú. Taktiež vzniknú nové sociálne zariadenia pre návštevníkov,“ informovala hovorkyňa ŽSK Hana Danová.

Po dokončení

Po rekonštrukcii bude vo veži hradu umiestená expozícia, ktorá predstaví dejiny hradu, digitálne vizualizácie, výstavu hodín zo zbierok múzea. V podkroví sa bude nachádzať nové multikultúrne komunikačné centrum. Na návštevníkov budú čakať aj zrekonštruované terasy, na ktorých sa realizuje množstvo kultúrnych podujatí sezónneho charakteru. Bude sprístupnená aj vyhliadka na veži, ktorá ponúkne nádherný výhľad doplnení o panoramatické fotografie.

Budatínsky_hrad
9
Galéria
Foto: Jozef Legéň / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM