Správy

Na území mesta Žilina platí v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia (VZ

Ilustračný obrázok k článku Na území mesta Žilina platí v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia
(VZ
Zdroj: Dnes24.sk

Na území mesta Žilina platí v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) z februára tohto roka zákaz vypúšťania lampiónov. Informoval o tom hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

„Považujeme za potrebné, aby boli občania i návštevníci informovaní o tomto zákaze. Poslanci k nemu pristúpili po dlhoročných negatívnych skúsenostiach z rôznych podujatí, na ktorých sa lampióny vypúšťali. Samotný dôsledok sa odzrkadlil na poriadku a čistote v meste a jeho okolí. Množstvo sťažností prichádzalo aj od občanov z celého mesta, najmä zo širšieho centra,“ uviedol hovorca mesta Žilina.

Pripomenul, že o zákaze vypúšťania lampiónov rozhodlo mestské zastupiteľstvo na 12. zasadnutí vo februári tohto roka.„V zmysle VZN č. 4/2016, ktorým sa dopĺňa VZN č. 15/2009 o udržiavaní všeobecnej čistoty, ochrany zelene a poriadku na území mesta Žilina, sa zakazuje vypúšťať lampióny šťastia, lietajúce lampióny alebo neobsadené voľné balóny,“ doplnil Čorba.

Uvedený zákaz je podľa neho plne odôvodnený bezpečnostnými dôvodmi a potrebou zabrániť znečisťovaniu mesta. „S čím sa obyvatelia pravidelne stretávajú – dohorené lampióny po stromoch, strechách a samozrejme na uliciach a námestiach,“ dodal hovorca mesta Žilina.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM