Rôzne

Môžu sa pochváliť MEGA príjmom: Sú miliardári inteligentnejší ako zvyšok populácie?

Reč je o hŕstke ľudí s nadštandardným príjmom. Akoto, že sa im tak darí? Možno aj vás prekvapí najnovší výskum, ktorý zacielil na tých najbohatších.

Ilustračný obrázok k článku Môžu sa pochváliť MEGA príjmom: Sú miliardári inteligentnejší ako zvyšok populácie?
Zdroj: pixabay.com

Možno ste si tiež niekedy položili otázku, či za bohatstvom najúspešnejších miliardárov je inteligencia, náhoda, charizma alebo úplne niečo iné. Na túto otázku sa snažila nájsť odpoveď rozsiahla švédska štúdia. Tá podrobne analyzovala viac ako 59-tisíc švédskych mužov počas desiatich rokoch. A výsledok?

„Našlo sa veľké spojenie medzi tým, aký je kto šikovný, a tým, koľko zarába, až kým nedosiahne plat 600 000 švédskych korún ročne (52 715,29 euro, poz. red. ),“ informuje portál The Guardian. Výskum následne zaostril na ďalšie dôležité faktory ako šťastie, zázemie a osobnosť. No výskum sa pozrel aj na inteligenciu bohatých ľudí.

Miliardári nie sú o nič múdrejší ako ostatok populácie. Dokonca tí z 1 % najlepšie zarábajúcich dosiahli v testoch kognitívnych schopností nižšie skóre ako tí, ktorí zarábali o niečo menej.

Ako sa stali boháčmi?

„V dôležitom rozmere zásluhovosti, kognitívnych schopnostiach, sme nenašli žiadny dôkaz, že tí, ktorí majú špičkové zamestnanie s mimoriadnymi platmi, si ich zaslúžia viac ako tí, ktorí zarábajú len polovicu,“ píšu autori.

Portál použil ako príklad podnikateľa a investora Elona Muska a rozhodne ho nešetril: „V skutočnosti sa stačí pozrieť na Twitter a jeho majiteľa, aby ste si uvedomili, že byť obscénne bohatý sa automaticky nerovná byť neuveriteľne inteligentným.“

Najlepšie ohodnotení jedinci majú podľa výskumu skôr „kúzlo osobnosti“ a pravdepodobne za svoj úspech vďačia tomu, že sa ocitli v správnom čase na správnom mieste.

Mohlo by vás zaujímať:

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM