Jozef Legéň Rôzne

Mladé talenty predviedli svoj moderátorsky kumšt: Porotcami im boli tí najpovolanejší

Dvadsať súťažiacich, víťazov regionálnych kôl, prezentovalo svoj moderátorský talent v oblasti rozhlasového a televízneho moderovania a bojovalo o postup do celoslovenského kola. V Žilinskej radnici odborná porota v zastúpení azda tých najpovolanejších pozorne sledovala každého súťažiaceho.

Ilustračný obrázok k článku Mladé talenty predviedli svoj moderátorsky kumšt: Porotcami im boli tí najpovolanejší
Zdroj: Dnes24.sk

Sobášnu sieň na žilinskej radnici zaplnili v utorok mladí moderátori z celého žilinského kraja. Krajské kultúrne stredisko v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a v spolupráci s mestom Žilina zorganizovalo krajskú súťaž mladých moderátorov pod názvom Sárova Bystrica. Súťažiacich na radnici prišla pozdraviť a povzbudiť aj zástupkyňa primátora mesta Žilina Slavomíra Brezovská a popriala im príjemnú pohodu a veľa úspechov v súťaži.

4 súťažné disciplíny

Súťažilo sa v dvoch vekových kategóriách. V prvej súťažili moderátori vo veku od 15 do 18 rokov, v druhej od 19 do 25 rokov. Mladí moderátori sa predviedli v štyroch disciplínach – interpretácia spravodajského textu, interpretácia reklamného textu, vedenie rozhovoru so zaujímavým človekom a moderovanie vlastnej relácie.

Odborná porota

Odborná porota v zložení Milan Matušinský, Marián Lechan a Pavol Kubica pozorne sledovala každého súťažiaceho. Hodnotila okrem redaktorskej práce aj celkový dojem, výslovnosť, prirodzenosť, presvedčivosť a kultúrnosť prejavu, schopnosť zaujať poslucháča, zareagovať na nečakanú situáciu, či neverbálny a hlasový prejav. Vzhľadom na to, že jednotlivé texty si pripravovali účastníci sami, porota mohla zohľadniť aj kreativitu pri ich tvorbe. „Musím vám vysloviť veľký obdiv,“ povedal Milan Matušinský, „všetky príspevky boli veľmi dobre pripravené. Ale musíme hovoriť aj o chybách. Niektoré sa stále opakujú a je potrebné sa k nim opäť vracať.“

Popri slovách chvály boli cenné aj rady porotcov, ktorých chýb sa majú moderátori vystríhať. Mariánovi Lechanovi sa okrem iného nepáčila výslovnosť, najmä mäkčenie. „Niekde je zanedbávané a naopak – príliš mäkčíme, kde nemáme!“ A pripomenul aj nedostatky, ktoré sa často opakujú, a to najmä zlá artikulácia, nesprávne kladené otázky, nedôsledné rozlišovanie spravodajského a publicistického štýlu či „spievanie“ pri spravodajskom texte. „Kvalita prejavu sa znižuje aj nedodržiavaním pauzy v prejave, nesprávnym nádychom a prácou s dychom, čo sa prejaví v nedobrom závere vystúpenia“, pripomenul skúsený rozhlasový moderátor Pavol Kubica.

Celoslovenské kolo

Aj keď úroveň súťažiacich bola skoro vyrovnaná, porota rozhodla, že do celoslovenského kola postúpia víťazky z 1. kategórie Miriam Slezáková z Gymnázia J. M. Hurbana v Čadci a Nikola Capeková zo ZUŠ Štúrova v Kysuckom Novom Meste. Z 2. kategórie bude náš kraj reprezentovať Stanislava Laufiková, študentka Vysokej školy banskej v Ostrave a Peter Debnár z Katolíckej univerzity v Ružomberku. Na nepostupovom treťom mieste v 1. kategórii skončili dvaja študenti – Michal Hucko z Gymnázia M. Hattalu v Trstenej a Tomáš Vojtuš z Obchodnej akadémie D. M. Janotu v Čadci. Mimoriadnu cenu – a to cenu primátora mesta Žilina získala Michaela Hriňová z Gymnázia V. Paulinyho Tótha v Martine.

„Krajské kultúrne stredisko v Žiline ďakuje nielen súťažiacim za vzornú prípravu, ale aj učiteľom, ktorí podporujú študentov v jazykových súťažiach a tým napomáhajú zveľaďovaniu a kultivovaniu slovenského jazyka. Aj vďaka takejto súťaži získajú mladí ľudia komunikačné skúseností, ktoré môžu uplatniť v každodennom živote,“ uzavrela Anna Lovritšová z kultúrneho strediska v Žiline.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM