Viera Sýkorová Rôzne

Ministerstvo školstva zverejnilo platy absolventov vysokých škôl

Ministerstvo školstva spustilo dnes testovaciu verziu portálu, ktorý zverejňuje priemerné platy absolventov vysokých škôl a ich fakúlt. Na internete je k dispozícii na adrese absolventi.iedu.sk.

„Školy nie sú motivované súťažiť medzi sebou zvyšovaním kvality. Je to tak preto, lebo študenti nemajú informácie o tom, ktorá škola, fakulta je kvalitnejšia, a tieto informácie chýbajú aj zamestnávateľom,“ vyhlásil dnes na tlačovej besede šéf rezortu Eugen Jurzyca (SKDÚ-DS).

Z informácií na novom portáli vyplýva, že najlepšie po skončení školy zarábajú absolventi troch bratislavských škôl: Slovenskej technickej univerzity (STU), Ekonomickej univerzity (EU) a Univerzity Komenského (UK). Nasleduje Žilinská univerzita (ŽU) a Technická univerzita v Košiciach (TU). Absolventi STU zarábajú podľa portálu po skončení školy v priemere 984 eur, absolventi košickej TU v priemere 756 eur.
Naopak, slabšie zarábajú absolventi Prešovskej univerzity či Univerzity J. Selyeho v Komárne. Ich platy sa pohybujú na úrovni necelých 600 eur. Medzi najlepšie ohodnocované odbory na Slovensku patrí informatika, farmácia či elektrotechnika.

Databáza v testovacej verzii ukazuje platy študentov, ktorí skončili magisterské odbory na 21 verejných vysokých školách v dennej forme. Pri jej vytváraní však ministerstvo nebralo do úvahy zárobky živnostníkov.
Rezort chce v blízkej dobe zverejniť aj platy absolventov bakalárskych programov a externistov, zárobky doktorandov, ktorí skončia štúdium, a tiež to, koľko absolventov univerzít je nezamestnaných. V budúcnosti ministerstvo ráta aj s informovaním, ako sú na tom študenti, ktorí skončili súkromné vysoké školy.
Okrem platov absolventov si verejnosť na stránke môže pozrieť, o koľko vyšší alebo nižší je zárobok absolventa vysokej školy oproti priemernému platu v regióne, kde sa vysoká škola nachádza. „Jasné, že niekto, kto študuje na východnom Slovensku má pravdepodobnosť, že keď tam ostane, bude mať o niečo nižší príjem ako absolvent školy v Bratislave. Preto tam máme možnosť porovnať platy absolventov s priemerom v ich krajoch,“ povedal minister.
Jurzyca tvrdí, že zoznam nemá vytvoriť rebríček najlepších a najhorších škôl, ale má pomôcť uchádzačom o štúdium rozhodnúť sa, ktorú vysokú školu si vyberú. „Ak má niektorá škola absolventov, ktorí majú vyššie príjmy, neznamená to, že je ešte najlepšia. Lebo môže mať vyššie náklady a v iných parametroch nemusí byť dobrá,“ podčiarkol.
Systém stál rezort 9240 eur bez DPH. Vytvorila ho firma Anasoft APR, ktorú ministerstvo vybralo na základe prieskumu trhu. Podľa ministra by súťaž uchádzačov zdržala spustenie portálu. Firma systém vytvorila spojením databázy Sociálnej poisťovne o vymeriavacích základoch a centrálneho registra študentov.
Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM