Správy

Milovníci dvoch kolies si ich obľúbili: Sezóna žilinských cyklobusov prekvapila

Cyklobusy v kraji prepravili o stovky viac nadšencov tohto športu. Pozrite si sezónu v číslach.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci dvoch kolies si ich obľúbili: Sezóna žilinských cyklobusov prekvapila
Zdroj: TASR

Cyklobusy v Žilinskom kraji prepravili počas tohtoročnej sezóny o 43 percent viac cyklistov ako v predchádzajúcom roku. Obľúbeným dňom na cyklovýlet bola nedeľa. Informovala o tom hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová.

,,Cyklobusy ukončili svoju v poradí piatu sezónu, počas ktorej prepravili 2148 bicyklov. To je o 641 viac ako vlani. Približne toľko prepravili za celú sezónu v roku 2015. Záujem bol najmä o ranné spoje a tradične najviac cyklistov sa prepravilo na linke Žilina – Nová Bystrica," uviedla hovorkyňa s tým, že tohtoročným lákadlom bola opäť Bystrická magistrála.

,,Máme radosť, že dopyt po službe cyklobusov rastie. Preto sme sa tento rok rozhodli odštartovať cyklobusy na Kysuce do Bystrickej doliny a do Turca už o mesiac skôr ako po minulé roky. Zároveň sme rozšírili ponuku cyklobusov aj na Orave, kde počas pilotnej sezóny premávali na dvoch linkách," zhrnula predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. Špeciálne upravené autobusy tak po novom premávali aj medzi turisticky atraktívnymi lokalitami Zuberec, Zverovka, Vitanová a Oravice. Počas prázdnin jazdili aj cez pracovné dni a dokopy odviezli 187 bicyklov.

Bicykle sú prepravované na špeciálnych prívesoch za vozidlom, ktoré umožňujú odviezť väčší počet bicyklov. Na trasách Žilina – Nová Bystrica a Žilina – Turčianske Teplice sú to cykloprívesy s kapacitou 24 bicyklov, na trase zo Žiliny do Terchovej a na Orave sú využívané nosiče pre šesť bicyklov. Bicykle na vozíky vykladajú stevardi.

,,Spoje nie sú viazané len na prepravu cyklistov, ale i bežných cestujúcich. A keďže všetky smerujú do turisticky lákavých destinácií, využíva ich aj čoraz viac turistov," uzavrela Jurinová.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM