Igor Petrík Kultúra

Mestské divadlo uvedie svetovú premiéru: Hra o praktikách bulváru

Mestské divadlo Žilina počas víkendu uvedie svetovú premiéru hry žilinského autora Tólkšou! Zobrazuje svet bulvárnych médií a spôsob, akým zneužívajú tragédie obyčajných ľudí...

Ilustračný obrázok k článku Mestské divadlo uvedie svetovú premiéru: Hra o praktikách bulváru
Zdroj: Dnes24.sk

Groteskným pohľadom do televízneho štúdia, kde sa naživo rozhoduje o živote človeka, o vine a treste je hra Tólkšou!, ktorej premiéru uvedie Mestské divadlo Žilina v sobotu 14. marca o 19.00 hod.

„Hru Tólkšou! som písal v podstate na mieru žilinskému Mestskému divadlu bez toho, že by o tom niekto čo i len tušil, čo sa naň chystá," povedal jej autor Miroslav Djablik.

Hra približuje súčasný svet médií, v ktorom sú často i tie seriózne médiá pod tlakom trhu a preto stále viac skĺzavajú k bulváru. „Bohužiaľ, najlepšie sa predávajú zlé správy, správy o nešťastiach, tragédiách. Do týchto správ sa často hodia aj tragédie obyčajných ľudí, ich osudy a títo ľudia sú potom zneužívaní,” komentuje Miroslav Djablik jeden z motívov, ktorý stál na začiatku pri písaní hry.

„Relácia Posledný súd tentoraz privíta pána Jozefa, ktorý za veľmi tragických okolností stratil dcéru. Je konfrontovaný s falošne súcitnými otázkami moderátorky, s neúprosným diváckym hlasovaním, s vykalkulovaným scenárom relácie,“ doplnil autor.

Hru Tólkšou! v réžii Márie Froncovej uvedie divadlo v rámci projektu Scénické prezentácie žilinských autorov, ktorý približuje pôvodnú tvorbu dvoch súčasných autorov zo Žiliny. „Prvým textom vo vlastnej réžii bola Melanchólia Vladimíra Moresa, ktorý mohli diváci vidieť v januári,“ povedala Zuzana Palenčíková z Mestkého divadla Žilina.

Foto: Ctibor Bachratý

Mestské divadlo Žilina uvedie svetovú premiéru hry Tólkšou!
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM