Rôzne Správy

Maratón je pre Rajčanov ako druhé Vianoce: V cieli nie sú výnimkou ani žiadosti o ruku

Bežia celé rodiny... Obyvatelia Rajca sa na maratón, ktorý založila partia nadšencov, tešia celý rok. Dal vzniknúť dokonca aj niekoľkým manželstvám.

Ilustračný obrázok k článku Maratón je pre Rajčanov ako druhé Vianoce: V cieli nie sú výnimkou ani žiadosti o ruku
Zdroj: TASR

Rajecký maratón, ktorý druhú augustovú sobotu napísal už svoju 36. kapitolu, je športovo-kultúrnym symbolom leta v meste Rajec v okrese Žilina. Podľa riaditeľa pretekov a jedného z ich zakladateľov Pavla Uhlárika rozbehal maratón celú Rajeckú dolinu. Jedinečnú atmosféru vytvárajú aj tisícky divákov, ktorí pretekárov vítajú v cieli.

Bežia celé rodiny

,,Hovoríme, že Rajecký maratón sú letné Vianoce, na ktorých sa stretávajú celé rodiny. Domáci pretekári sa chcú ukázať pred rodičmi, pred divákmi, pred partnerkami. Máme zadokumentované, že päť bežcov požiadalo v cieli partnerku o ruku. Už sa to stáva takým spoločenským fenoménom," povedal s úsmevom Uhlárik.

Na ostatnom ročníku sa zišlo 1400 pretekárov z desiatich štátov – 250 maratóncov, 600 polmaratóncov, 60 štafiet, 200 detí a stovka korčuliarov. ,,Tri slová, ktoré nás vystihujú – sme najkrajší, najťažší a najsrdečnejší. Najkrajší tým, že bežíme v údolí Rajčianky. Z jednej strany máme Malú Fatru, z druhej strany Strážovské vrchy. Najťažší 200-metrovým prevýšením a behom v teplom augustovom termíne. A najsrdečnejší – robia to bežci pre bežcov, partia nadšencov z Maratón klubu Rajec," vysvetlil Uhlárik.

Maratón bude trojdňovka

Aktívnym účastníkom štafety bol minulý rok aj primátor Rajca Milan Lipka. ,,V piatok pri registrácii bežcov som videl, že tu už majú rodinných príslušníkov a je tu živo. V roku 2020 preto plánujeme akciu až na tri dni. Piatok a sobotu urobíme pre všetky kategórie, nedeľa bude venovaná najmä rodinám s deťmi. Rajecký maratón a s ním súvisiaci Rajecký jarmok je najvýznamnejšia akcia v Rajci," uviedol Lipka.

,,Rajecký maratón je aj kus môjho osobného života, lebo sme ho s tromi bratmi založili pred 40 rokmi. Potom bola nejaká pauza, chytil sa nás vtedajší predseda mestského národného výboru a rozbehli sme sa. Nevedeli sme veľa o bežeckom hnutí. Ale tým, že sám aj samostatne behávam, starám sa o to už 36 rokov," podotkol Uhlárik.

K maratónu postupne pribudli preteky na kolieskových korčuliach, ktoré sa končia v Čičmanoch, polmaratón, preteky detí a už štvrtý rok preteky štafiet v rámci polmaratónu. ,,Rajčanov priamo z nášho klubu preteká okolo 40 a z celej doliny – z Fačkova, Rajeckej Lesnej, Rajeckých Teplíc okolo stovky pretekárov. V deň maratónu je to okolo 200 organizátorov na občerstvovacích staniciach, na križovatkách, pomáhajú nám vojaci zo Žilinského pluku Jozefa Gabčíka. Atmosféru ako v Rajci na námestí zažijete možno iba v Košiciach," uzavrel riaditeľ pretekov.

Prejdite sa mestom Rajec na aktuálnych fotografiách v priloženej galérii.

FOTO: Prejdite sa decembrovým Rajcom
7
Galéria
Zdroj: TASR

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM