Soňa Vanovčanová Kultúra

Leto v Žiline ešte nekončí: Poďte sa zabaviť po práci!

Priazeň počasia láka von aj po pracovnej dobe. Kam si zájsť v týchto dňoch v meste?

Ilustračný obrázok k článku Leto v Žiline ešte nekončí: Poďte sa zabaviť po práci!
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Fragile 2018

Pondelok, 10. septembra, o 17.30 a 20.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Fragile je slovenská vokálna skupina zložená z populárnych osobností, známych z rôznych televíznych seriálov, divadelných, muzikálových produkcií či TV šou. Bez použitia hudobných nástrojov, teda a cappella, skupina Fragile interpretuje známe rock/pop/jazzové hity svetových umelcov. Ich najväčšou prednosťou sú tituly súčasnej populárnej hudby. Hitom svetových autorov a interpretov dávajú svojou kreativitou a hravosťou novú tvár. Ich predstavenia sú plné nielen výbornej hudby, ale aj skvelého humoru, vďaka ktorým zažijete neopakovateľný večer plný jedinečnej zábavy.

Praveké osídlenie severozápadného Slovenska

Utorok, 11. septembra, o 17:00 hod., Rosenfeldov palác

Prednášať príde Jozef Moravčík a tentoraz pôjdeme viac do minulosti…

Jozef Moravčík je jednou z uznávaných osobností v slovenskej archeologickej komunite. Dlhé roky sa podieľal na činnosti Slovenskej archeologickej spoločnosti. Svoju prácu vo veľkej miere zasvätil práve Žiline.

Utøya

Utorok, 22. júla, 11. septembra, o 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Film Utøya, 22. júla je inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré sa stali v tento tragický deň v r. 2011 na nórskom ostrove Utøya, keď pravicový politický aktivista Anders Breivik zabil 77 ľudí – účastníkov letného tábora mládežníckej organizácie Nórskej strany práce. Film je nakrútený formou akoby jedného záberu, ktorý sugestívnou kamerou sleduje pohyb hlavnej aktérky – 18 ročnej Kaji a ďalších vyplašených teenagerov, ktorí zo začiatku netušia, čo sa deje, len počujú neprestávajúcu streľbu a v panike bežia a pokúšajú sa ukryť. Scenár filmu sa snaží čo najvernejšie zachytiť pocity mladých, ktorí boli počas útoku na ostrove. Popisuje udalosti z ich perspektívy a ukazuje, ako sa zachovali v tejto hraničnej situácii. S ohľadom na pozostalých sú charaktery filmu fiktívne.

3T V DIVADLE

Utorok, 11. september, o 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Majstri situačného a improvizačného divadla Tri tvorivé tvory ? Juraj „Šoko" Tabaček, Lukáš „Pucho" Púchovský a Stanislav „Stanley" Staško opäť na našich divadelných doskách. Nová a nepredvídateľná divadelná improvizácia, spoločné dobrodružstvo hercov a divákov, cesta do krajiny fantázie a temných zákutí ľudskej predstavivosti, kde neplatia žiadne obmedzenia, premiéra a derniéra zároveň. Neopakovateľný zážitok z tvorivého procesu a vzniku predstavenia priamo pred očami divákov.

Con art

Štvrtok, 13. september, o17:30 hod., Rosenfeldov palác

Výstava výtvarníkov združenia Cont Art (Igor Cvacho, Jaroslav Gaňa, Jozef Mundier, Milan Janík, Daniela Krajčová, Stanislav Lajda, Andrej Mazúr, Daniela Mládenková, Miroslav Mládenek, Marek Ryboň, Petronella Vlhová, Vladislav Zábel). Kurátorky výstavy: Darina Arce a Vlasta Juščáková.

Spoločná prezentácia tvorby výtvarníkov, z ktorých každý má vlastný štýl, nevyhnutne predpokladá prepájanie rozdielnych techník, materiálov i námetov, čo je pre súčasné umenie nie len príznačné, ale aj celkom prirodzené a nevyhnutné. Aby sa rôzne koncepcie autorov priblížili, a aby ich diela aspoň niečo spájalo, vyprofilovala sa téma, ktorú výtvarníci slobodne interpretujú – téma krídla. Samotné slovo „krídlo“ má mnoho významov; ako krídla vtákov, dverí, krídla budovy a zároveň krídla môžu symbolizovať aj fantáziu či lietanie tela i ducha.

Trvanie výstavy: 13. september 2018 – 2. november 2018

Debris Company: WOW!

Štvrtok, 13. septembra, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Tanečné predstavenie – Debris Company: WOW!

Vizuálne pôsobivá inscenácia WOW! tanečného súboru Debris Company je inšpirovaná poéziou Eugena Gindla. Atmosféra WOW! vás očarí, vtiahne do seba, do sveta plného otázok, v ktorom je obsiahnutý vesmír, vznik života, história ľudstva, začiatok a koniec dejín, my, vy. Niečo je blízko. Je to peklo alebo raj? Možné je všetko…

Neznesiteľne dlhé objatia

Štvrtok, 13. september, o 19.00 hod., Štúdio Mestského divadla

Ivan Vyrypajev opäť prichádza k žilinskému divákovi. Tento krát s veľmi krehkou a provokatívne spirituálnou hrou Neznesiteľne dlhé objatia. Monika, Charlie, Emmy a Kryštof hľadajú niekde medzi New Yorkom a Berlínom skutočný ľudský kontakt a šťastie. Američan Charlie a Poľka Monika sú mladomanželia. Monika je tehotná, neoznámi to Charliemu a rozhodne sa ísť na potrat. Odvtedy sa ich vzťah komplikuje, manželia prežijú kritickú konfrontáciu a rozhodnú sa svoj vzťah ukončiť. Medzitým však do New Yorku prichádza Čech Kryštof. Ide do najlepšej vegánskej reštaurácie a tam náhodne stretáva svojskú Emmy. Tú Emmy, ktorá len pred pár hodinami objímala Charlieho. Medzi Kryštofom a Emmy vzniká silné puto. Cesty štyroch postáv sa nie náhodou prepletajú. Spolu hľadajú cestu do raja. Miesto, kde budú schopní pochopiť vesmír, prejsť odpustením a objať samých seba.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM