Soňa Vanovčanová Kultúra

Leto skončilo, čaká nás viac zábavy pod strechou: Kam v Žiline po práci?

Leto sa prehuplo do jesenného počasia v tom pravom zmysle slova. Z terás sa stiahneme za zábavou pod strechy žilinských kultúrnych stánkov.

Ilustračný obrázok k článku Leto skončilo, čaká nás viac zábavy pod strechou: Kam v Žiline po práci?
Zdroj: TASR

Manifesto

Utorok, 25. septembra, o 17.00 a 20.00, Stanica Žilina – Záriečie

Snímka Manifesto režiséra Juliana Rosefeldta skladá hold premenlivej tradícii a literárnej kráse umeleckých manifestov a zároveň kriticky skúma rolu umelca v dnešnej spoločnosti. Čerpá z textov písaných futuristami, dadaistami, členmi hnutia Fluxus, suprematistami, situacionistami, vyznávačmi hnutia Dogma 95, príslušníkmi ďalších umeleckých skupín a tiež z úvah jednotlivých umelcov, architektov, tanečníkov a filmárov. Rosefeldt zostrihal a znovu poskladal trinásť koláží, ktoré pojednávajú o umeleckých manifestoch a skrz objektív kamery podávajú myšlienky tvorcov ako sú Claes Oldenburg, Yvonne Rainer, Kazimir Malevič, André Breton, Sturtevant, Sol LeWitt, Jim Jarmusch a ďalší. Tieto „nové manifesty“ sa potom prostredníctvom držiteľky Oscara Cate Blanchett premieňajú v modernú výzvu k akcii. Manifesto – Julian Rosefeldt / AU, DE / 2016 / 95 min / české titulky

Žilina International Jazz Contest

Utorok – streda, 25. – 26. september, o 19.00 hod., Konzervatórium Ži­lina

Súťaž je otvorená pre mladé kapely a zoskupenia zo všetkých krajín. Je určená pre hudobníkov do 30 rokov. Semifinalisti budú vybraní porotou na základe zaslaných nahrávok a následne budú pozvaní na vystúpenie vo finále. Súťažiaci sa predstavia porote s programom v dĺžke 50 minút. Odborná porota vyberie víťaza. Rozhodnutie poroty je konečné a neodvolateľné. Porota môže prijať akékoľvek rozhodnutie, ktoré považuje za vhodné. Víťaz získava okrem finančnej ceny aj príležitosť vystúpiť na Bratislavských jazzových dňoch v Žiline. Odborná porota vyberie zo všetkých platných žiadateľov štyri zoskupenia. Tieto zoskupenia sa predstavia na finále, ktoré sa uskutoční 25. a 26. septembra 2018.

Súboj komikov

Streda, 26. septembra, o 19.00 hod., Dom odborov Žilina

Ste pripravení na Súboj Komikov? Nová show, v ktorej uvidíte stand-up komikov Silných Rečí vo vzájomných dueloch, v ktorých si nič nedarujú. Súboje, v ktorých nie je priestor na vzájomnú ľútosť, ale iba na váš smiech. Každý súboj pozostáva z iných disciplín a tém, ktoré sa môžu zdať nesplniteľné. Naši komici však nepoznajú takéto slovo a vždy sa vedia vynájsť a zabaviť vás. A nezabudnite. Víťaz môže byť len jeden a rozhodujete o ňom práve VY!

Zostava: Jano Gordulič, Jakub Gulík, Stano Staško, Simona, Matej Makovický

Cinekoncert: Staviteľ chrámu

Streda, 26. septembra, 19:00 hod., Rosenfeldov palác

Koncert k nemému filmu v podaní: Radim Přidal (gitara), Matěj Drabina (bicie), Marian Friedl (kontrabas) a Barbora Jirásková (soprán).

Nápad k zhudobneniu nemého filmu vznikol v hlavách Tomáša Zetka a Radima Přidala. Trvalo ale viac než rok, než prišla vhodná príležitosť v podobe festivalu Ostrava Kamera Oko. Film Staviteľ chrámu vybrali, pretože témou festivalu bola architektúra vo filme. Zloženie kapely, rovnako ako niekoľko ďalších okolností tohoto projektu, je výsledkom radu náhod, ktoré sa ukázali ako veľmi šťastné, nakoľko nástrojové i personálne obsadenie spolu skvelo funguje. Podarilo se vytvoriť hudbu, ktorá je veľmi slobodná, plná improvizácie, ale zároveň má veľmi detailný plán a koncepciu. Je scénická, dokresľujúca a pútavá, ale zároveň nie prehnane popisná a prvoplánová. Film naviac práve v tomto roku oslavuje 100 rokov od svojho natočenia, rovnako ako Československo. Film zároveň pojednáva o stavbe chrámu sv. Víta, v tej dobe jedného zo symbolov ČSR.

Neznesiteľne dlhé objatia

Streda, 26. septembra, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Ivan Vyrypajev opäť prichádza k žilinskému divákovi. Tento krát s veľmi krehkou a provokatívne spirituálnou hrou Neznesiteľne dlhé objatia. Monika, Charlie, Emmy a Kryštof hľadajú niekde medzi New Yorkom a Berlínom skutočný ľudský kontakt a šťastie. Američan Charlie a Poľka Monika sú mladomanželia. Monika je tehotná, neoznámi to Charliemu a rozhodne sa ísť na potrat. Odvtedy sa ich vzťah komplikuje, manželia prežijú kritickú konfrontáciu a rozhodnú sa svoj vzťah ukončiť.

Medzitým však do New Yorku prichádza Čech Kryštof. Ide do najlepšej vegánskej reštaurácie a tam náhodne stretáva svojskú Emmy. Tú Emmy, ktorá len pred pár hodinami objímala Charlieho. Medzi Kryštofom a Emmy vzniká silné puto. Cesty štyroch postáv sa nie náhodou prepletajú. Spolu hľadajú cestu do raja. Miesto, kde budú schopní pochopiť vesmír, prejsť odpustením a objať samých seba.

Konfety

Štvrtok, 27. september, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Satirická komédia o mediálnej pretvárke a odpútavaní pozornosti. Päť moderátorov priemernej televízie Bomba oslavuje 10. výročie svojho vzniku. Počas oslavy sa objavujú ich vnútorné frustrácie z negatívnych správ a senzácií, ktoré každodenne pomocou overených trikov predávajú divákom. Celý večer sa snažia prostredníctvom estrádnych scénok a kúziel odpútať od práce, v ktorej dominuje viac forma než obsah. Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM