Soňa Vanovčanová Kultúra

Ktoré z nich vás oslovia? V Žiline môžete cez víkend zažiť aj takéto akcie

Je tu nový víkend a tešiť sa môžete aj na rôzne podujatia v našom meste. Ktoré odporúčame zažiť? Pozrite si to v jednom balíku!

Ilustračný obrázok k článku Ktoré z nich vás oslovia? V Žiline môžete cez víkend zažiť aj takéto akcie
Zdroj: pixabay

Žilinský mestský polmaratón 2018

Sobota, 15. septembra, od 14.00 hod., Námestie Andreja Hlinku

Tento rok prebieha už 4. ročník a usporiadateľom preteku je Horolezecký klub Salora o.z. Miesto, kde sa všetko začína je Námestie Andreja Hlinku. Súťažiaci majú na výber z viacerých trás: 5km, 10km, Polmaratón, Detské behy.

Otvorený deň v lezeckom centre LA SKALA

Sobota, 15. septembra, od 10.00 hod., La Skala – lezecké centrum Žilina, Centrálna ul.

Otvorenie nového lezeckého centra LA SKALA na Solinkách. Celý deň bezplatné lezenie pre všetkých, nielen lezcov, ale širokú verejnosť. O vašu bezpečnosť sa budú starať skúsení inštruktori, ktorí vám ukážu krásu tohto športu.
V rámci otvorenia budú prebiehať exhibičné preteky dievčat a chlapcov v kategóriách U10, U12, U14, U16. V súčinnosti s Horskou službou Vaľká Fatra na vás budú čakať ukážky zlaňovania a záchranárskej lanovky, ktoré si budete môcť bezpečne vyskúšať. Štúdio jogy YoGO, sídliace v budove lezeckého centra, pripravilo pre všetkých počas celého dňa bezplatné hodiny power jogy. O dobré jedlo sa postará reštaurácia situovaná v priestoroch lezeckého centra.

Deň otvorených dverí DPMŽ

Sobota, 15. septembra, od 13.00 do 17.00 hod., areál DPMŽ

Dopravný podnik mesta Žiliny pozýva na Deň otvorených dverí 2018, ktorý sa uskutoční tradične v priestoroch trolejbusového depa na Kvačalovej ulici. Toto podujatie dáva priestor spoznať, čo všetko súvisí s poskytovaním služieb mestskej hromadnej dopravy a popritom absolvovať zaujímavé činnosti, ktoré počas bežnej prevádzky nie je možné zažiť.

Každý návštevník si bude môcť detailne pozrieť všetky druhy vozidiel MHD nového modernizovaného vozidlového parku a to konkrétne nízkopodlažné dieslové, hybridné autobusy a trolejbusy. V rámci prezentácie vozidiel bude sprístupnené aj sedadlo vodiča. Zároveň bude možné si pozrieť aj priestory pre kontrolu a údržbu trolejbusov.

Muzikál: Cigánka

Piatok, 14. septembra, o 19:00 hod., Dom odborov Žilina

Skvelý muzikál cigánskych diablov v Žiline

Život je ako šachovnica, na ktorej sa pohybujeme my. Biele a čierne figúrky. Ale čie sú to ruky, ktoré figúrkami ťahajú…

V živote každého jednotlivca pôsobia dve sily: požehnania a kliatby. Jedna sila je prospešná, druhá škodlivá. Za jednou stojí anjel – dobro – nádej – láska a za tou druhou diabol – zlo – beznádej – pokušenie a smrť. Kým najčistejším prejavom prvej sily je láska, tak dôsledkom kliatby často býva smrť.

Predstavenie je moderná hudobno-tanečná feéria s prvkami muzikálu, ktorej nosnými piliermi sú spev, tanec, ale hlavne emóciami a virtuozitou nabitá hudba v bravúrnej interpretácii Cigánskych Diablov. Predstavenie chce originálnym umeleckým pohľadom poukázať na silu lásky, ale i nepriazne osudu. A taktiež na nezmyselné spoločenské predsudky, ktoré často láske bránia.

Originalita projektu spočíva v tom, že je koncipovaný tak, aby svojou skladbu oslovil takmer všetky vekové kategórie a to doma i v zahraničí. Nosná myšlienka príbehu spočíva v nekonečnom súboji dobra a zla, čierneho a bieleho, lásky a nenávisti, života a smrti.

Keďže súčasné umelecké tendencie smerujú k tomu, aby okrem obsahu a istej umeleckej výpovede program spĺňal aj určité vizuálne kritériá, či už v rámci kostýmov, scénografie, projekcie, svetelných ale aj zvukových a rôznych iných javiskových efektov, bude táto celovečerná show tiež pastvou pre oči i uši.

Divadlo SpozaVoza: Židovské príbehy

Sobota, 15. septembra, o17:00, Stanica Žilina – Záriečie

Činoherno-bábková inscenácia podáva vtipno-melancholickým spôsobom príbehy troch židovských detí. Tie prežívajú čas vojny rozprávaním si pútavých príbehov.

Židovské príbehy boli inšpirované knihou I. B. Singera: Príbehy detstva. V inscenácii sa dáva dôraz na základné ľudské hodnoty – priateľstvo, láska, rodina, viera.

Predstavenie je vhodné pre deti od 6 rokov, ale aj dospelých.

Jesenný SWAP – Výmena oblečenia

Nedeľa, 16. septembra, od 13.00 – 18.00 hod., Nová synagóga v Žiline

Jesenný, v poradí už 4. SWAP (výmena oblečenia) sa uskutoční v priestoroch kultúrou dýchajúcej Žilinskej synagógy.

Ideme SWAPovať: Vytrieď si šatník a prines veci, ktoré už nenosíš, ale sú vo veľmi dobrom stave. Na oplátku si vyberieš niečo, čo priniesol niekto iný, ale hodí sa to práve tebe.

Pripravili sme si pre vás aj prednášku Betky a Zuzky z n.o. IPRUM, ktoré organizujú SWAP v Bratislave už nejaký ten rok. Témou prednášky a diskusie bude ako sa dá žiť udržateľne bez toho, aby sa ľudia vzdali komfortu. Prednáška sa uskutoční medzi 13.00 – 14:00, určite si ju nenechajte ujsť! Hlavným cieľom IPRUM je priblížiť tému udržateľnej módy a poukázať na možnosti a spôsoby ako triediť a recyklovať textilný odpad.

Na SWAP prineste aj svoje deti, aj pre ne máme pripravený program. Maťka z „DO VRECÚŠKA“ ich naučí, ako starým veciam vdýchnuť nový život.

SWAP je o správaní sa ekologicky, o stretávaní nových ľudí a tiež o dobročinnosti, pretože všetky veci, ktoré sa nevySWAPujú odovzdáme do o.z. Malý Krok, o.z. NÁRUČ a o.z. MAMA. V duchu hesla NEkupujeme, SWAPujeme sa vidíme 16.9. v Novej synagóge :)

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM