Správy

Krypta s ľudskými kosťami zarazila aj odborníkov: Návštevníci si ju budú môcť pozrieť

Pri rekonštrukcii sa pred časom našla doteraz neobjavená krypta s kostrovými pozostatkami. Návštevníkom ju predstavia na špeciálnom workshope.

Ilustračný obrázok k článku Krypta s ľudskými kosťami zarazila aj odborníkov: Návštevníci si ju budú môcť pozrieť
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

S kryptou pod Katedrálou Najsvätejšej Trojice v Žiline a archeologicko-antropologickým výskumom sa môžu zoznámiť účastníci workshopu, ktorý sa uskutoční v sobotu (31. 7.). Podľa hovorcu Žilinskej diecézy Zdena Pupíka je výskum potrebný, aby nájdené ľudské ostatky dôstojne preniesli a uložili na cintorín na Bôriku.

Workshop sa uskutoční medzi 13.00 a 17.00 hod. „Začne sa pred hlavným vchodom do katedrály a bude pokračovať po menších skupinkách. Účastníkov budú sprevádzať archeologička Andrea Slaná z Považského múzea, Silvia Bodoriková a Michaela Dörnhöferová z Katedry antropológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a ich študenti,“ uviedol Pupík.

Pripomenul, že pri rekonštrukcii Katedrály Najsvätejšej Trojice našli doteraz neobjavenú kryptu s kostrovými pozostatkami, pravdepodobne z 13. alebo 14. storočia. „Komplexná rekonštrukcia katedrály sa začala v roku 2020. Zahŕňa tri etapy – obnovu exteriéru, obnovu interiéru a obnovu hnuteľných kultúrnych pamiatok v interiéri,“ dodal hovorca Žilinskej diecézy.

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM