Iveta Hrabovská Rôzne

Kriminalite odzvonilo. Pribudnú nové kamery za vyše 100-tisíc eur

Do teraz bolo v Žiline jedenásť kamier, z ktorých fungovali iba dve. Nových sedemnásť kamier chce radnica mesta nainštalovať už do konca roka a po dokončení celého projektu pôjde o jeden z najprepracovanejších kamerových systémov.

„Skúsenosti z iných slovenských miest aj zo zahraničia potvrdzujú, že zavedenie kamerového systému v najrizikovejších a najfrekventova­nejších lokalitách mesta významne prispieva k predchádzaniu kriminality a inej protispoločenskej činnosti. Kamery budú postupne inštalované na najfrekventova­nejších miestach a v uliciach v centre Žiliny,“ povedal žilinský primátor Igor Choma.

**Zavedením kamier pôjde len o prvú etapu modernizácie tohto systému. Radnica plánuje postupne po celej Žiline rozmiestniť dokopy 100 až 150 kamier. **Podľa náčelníka mestskej polície Milana Šamaja súčasný kamerový systém je v zlom stave, no po úspešnom dokončení projektu by Žilina mala mať jeden z najlepšie prepracovaných kamerových systémov.

Dodávateľa kamerového systému vyberie radnica elektronickou aukciou. Na prvých desať statických a sedem otočných kamier je pripravených deväťdesiatpäť tisíc eur z rozpočtu mesta a ďalších osemtisíc eur zo štátneho rozpočtu.

Žilina24/webnoviny

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM