Samospráva

Koniec nádejí pre žilinskú korytnačku? Mestskí poslanci jednohlasne rozhodli...

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline jednomyseľne odmietli usporiadanie vzájomných vzťahov medzi mestom a skupinou SIRS, ktorého súčasťou mala byť napríklad športová hala na Bôriku, športový areál na Karpatskej, parkovací dom v obchodnom centre Mirage a pozemky okolo obchodného domu Tesco.

Ilustračný obrázok k článku Koniec nádejí pre žilinskú korytnačku? Mestskí poslanci jednohlasne rozhodli...
Zdroj: Dnes24.sk

O snahe usporiadať vzťahy medzi mestom Žilina a skupinou SIRS sme vás informovali ešte pred necelými dvoma mesiacmi. Už vtedy okolnosti naznačovali, že nepôjde o jednoduchý proces usporiadania vzťahov.

Rozhodli jednomyseľne

Primátor Žiliny Igor Choma uviedol, že absolútne rešpektuje rozhodnutie poslancov MsZ. „Dokonca bolo jednomyseľné, naprieč celým spektrom. To znamená, každý z poslancov je presvedčený o tom, že takto to nemôže ísť ďalej. A dali sme to jednoducho pánovi Trabelssiemu na vedomie. Nielen jemu, ale aj občanom. Z tohto pohľadu si myslím, že sa nestalo nič zlé. Ak má svoje pozemky, nech si ich má. Nech si s nimi robí čo chce. My budeme len trvať na tom, aby platil dane, tak ako každý občan tohto mesta,“ povedal Choma.

Musia pripraviť inú alternatívu

Filozofia v materiáli na vysporiadanie vzájomných vzťahov so skupinou SIRS podnikateľa Georgea Trabelssieho bola podľa žilinského primátora na začiatku úplne iná ako na záver. „Preto som aj bol za to, aby sme ho neschválili. Musíme pripraviť inú alternatívu toho, ako sa bude mesto stavať nielen k majetkom pána Trabelssieho. Ale Žilina musí mať pripravené iné riešenia na výstavbu športového areálu alebo multifunkčnej športovej haly. Takej, ktorá by naozaj spĺňala všetky kritériá, ktoré sú dnes kladené na takéto zariadenia. A zároveň by si vedela poradiť s výstavbou aj z pohľadu zdrojov. Pretože, dnes sa dajú práve na takéto projekty využiť zdroje z nového programového obdobia. A na toto by sme mali byť pripravení,“ skonštatoval Choma.

Podľa Trabelssieho mesto stratilo šancu

Trabelssie zdôraznil, že Žilina dnes stratila historickú šancu zachrániť športovú halu, vyriešiť vzájomné vzťahy so skupinou SIRS a urobiť za nimi hrubú čiaru. „Počkám na aktivitu mesta. Už nebudeme vyvíjať žiadnu snahu riešiť problémy. Vyčíslime, čo my máme zaplatiť mestu za zmluvy, ktoré sú právne uzavreté a neplatíme ich a vyčíslime, koľko nám má mesto uhradiť za zmluvy, ktoré sú podpísané, právoplatne účinné a neplatí nám. Toto zverejníme v najbližšom období a uvidíme, ako ďalej,“ dodal Trabelssie.

Návrh poslanca Ničíka

MsZ schválilo aj návrh poslanca Petra Ničíka, aby o jednotlivých bodoch vysporiadania vzťahov so skupinou SIRS hlasovali jednotlivo. „Keď to je v balíku vecí, ktoré sú pre mesto nevýhodné, tak ako celok je to nevýhodné. Čiže, poslanci zahlasovali, že sa bude v budúcnosti o každom bode hlasovať jednotlivo. Čo je veľmi významné, aby sa nezahmlievalo,“ podotkol Ničík.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM