Správy

Kolektívne vyjednávanie v automobilke Kia pôjde opäť pred sprostredkovateľa

Odborári sú podľa Miroslava Chládeka presvedčení, že na Slovensku a obzvlášť v automobilovom priemysle je momentálne výrazný priestor na rast miezd.

Ilustračný obrázok k článku Kolektívne vyjednávanie v automobilke Kia pôjde opäť pred sprostredkovateľa
Zdroj: TASR

Vedenie spoločnosti Kia Motors Slovakia sa počas kolektívneho vyjednávania obrátilo na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR a požiadalo o pomoc sprostredkovateľa.

Kolektívne vyjednávanie

Podľa predsedu Základnej organizácie Odborového zväzu (ZO OZ) KOVO KIA Žilina Miroslava Chládeka rozhodnutie vedenia akceptujú, ale považujú ho za neštandardný a nie potrebný krok, pretože sa doposiaľ uskutočnilo len päť kôl kolektívneho vyjednávania.

„Naše požiadavky podporujú ekonomické a produkčné výsledky v posledných rokoch. Zámerom odborov bolo poukázať na opakovanú argumentáciu Kia Motors Slovakia o zlých prognózach na nasledujúci rok, ktorá sa však vždy ukazuje ako nepravdivá. Produkcia aj výnosy samotného podniku kontinuálne rok po roku stúpajú a len v porovnaní s rokom 2013, kedy bolo vyrobených 313 000 vozidiel, bolo v minulom roku vyrobených 335 600 vozidiel. V každom roku bol prekročený plán produkcie, nehovoriac o zisku,“ uviedol Chládek.

Hovorca Kia Motors Slovakia Jozef Bačé informoval, že o sprostredkovateľa požiadali vzhľadom na pasívny postoj zástupcov odborovej organizácie ku kompromisom počas piatich kôl aktuálneho kolektívneho vyjednávania.

„Kia Motors Slovakia nevidí dôvod, prečo by malo byť kolektívne vyjednávanie bezdôvodne predlžované bez kompromisov zo strany odborovej organizácie. Listom sme navrhli zástupcom odborov dohodu o sprostredko­vateľovi ešte pred piatym kolom vyjednávania a navyše aj možnosť vybrať si zo zoznamu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR konkrétneho sprostredkovateľa. Počas piateho kola kolektívneho vyjednávania aj po jeho ukončení zástupcovia odborovej organizácie túto možnosť odmietli,“ vysvetlil hovorca automobilky.

Odborári vidia priestor na rast miezd

Odborári sú podľa Chládeka presvedčení, že na Slovensku a obzvlášť v automobilovom priemysle je momentálne výrazný priestor na rast miezd.

„Podporuje ho nielen zvýšenie minimálnej mzdy, ale aj historicky najnižšia nezamestnanosť a skôr opačný problém výrobcov automobilov – nedostatočný počet kvalifikovanej pracovnej sily. Určenému sprostredkovateľovi poskytneme všetku súčinnosť. Veríme, že navrhne riešenie prospešné pre zamestnancov a ich rodiny. Naše požiadavky považujeme za oprávnené a neváhame sa za ne postaviť aj s použitím krajných prostriedkov,“ zdôraznil Chládek.

„Hlavným cieľom spoločnosti Kia Motors Slovakia počas kolektívneho vyjednávania je uzavrieť s odborovou organizáciou dohodu, ktorá bude pre zamestnancov výhodná a zároveň bude rešpektovať súčasné možnosti spoločnosti. Počas piatich kôl aktuálneho kolektívneho vyjednávania prišla Kia Motors Slovakia s viacerými kompromisnými návrhmi, zatiaľ čo odborová organizácia nebola ochotná predložiť žiadny,“ uzavrel Bačé.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM