Zuzana Vajayová Rôzne

Katolíci oslávia vo štvrtok sviatok Sedembolestnej Panny Márie

Katolícki veriaci v SR oslávia vo štvrtok 15. septembra sviatok Sedembolestnej Panny Márie - patrónky Slovenska.

Po sviatku Narodenia Panny Márie (8. septembra) a spomienke mena Matky Božej – Márie (12. septembra) je to už tretí mariánsky sviatok v tomto mesiaci. Od roku 1994 je 15. september na Slovensku dňom pracovného pokoja.

Veriaci spolu s kňazmi a biskupmi si v tento sviatok na svätých omšiach pripomínajú sedem bolestí Matky Božej, a to Simeonovo proroctvo o osude jej syna, útek Svätej rodiny do Egypta pred kráľom Herodesom, stratenie 12-ročného Ježiša v chráme, stretnutie Márie s doráňaným synom na krížovej ceste, ukrižovanie Ježiša, prebodnutie jeho boku kopijou a jeho pochovanie.

Sviatok Sedembolestnej Panny Márie je na Slovensku spojený s tradíciou pútí na rôznych miestach mariánskej úcty. Najznámejšia je celonárodná púť k Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne. V tomto roku 250. výročia posviacky šaštínskej baziliky sa národná púť uskutoční od 15. do 18. septembra.

Vo štvrtok po ranných omšiach (o 7.00 a 8.00 h) sa o 10.30 h v Šaštíne uskutoční pontifikálna svätá omša, ktorej hlavným celebrantom bude bratislavský arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský. Homíliu prednesie hosť z Českej republiky, olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner. Popoludní o 14.00 h je na programe akatist (modlitba) k Presvätej Bohorodičke s bratislavským gréckokatolíckym eparchom (biskupom) Petrom Rusnákom.

V piatok program v Šaštíne pokračuje púťou chorých a seniorov za účasti biskupa Mons. Andreja Imricha a v sobotu 17. septembra sa uskutoční mládežnícka púť. Svätú omšu o 18.00 h budú slúžiť novokňazi, o 19.30 h pokračuje večerný program. Po sv. omši o 24.00 h nasleduje adorácia v bazilike. Záver púte bude v nedeľu 18. septembra, sväté omše sa uskutočnia o 7.00 h, 8.45 h a o 10.30 h.

Dejiny Šaštína ako pútnického miesta siahajú do XVI. storočia. Známa je tamojšia socha sediacej Matky Božej s mŕtvym Kristom v náručí – Šaštínska Pieta, pochádzajúca z roku 1564.

Pápež Pavol VI. vyhlásil šaštínsky chrám v roku 1964 za tzv. menšiu baziliku – Basilicu Minor a stala sa prvou bazilikou na Slovensku.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM