Rôzne

Kandidatúra na ZOH 2022 nebude spoločná: Jasná má Poliakom len pomôcť

Snaha Krakova získať zimné olympijské hry 2022 je výrazne poľskou, aj keď niektoré disciplíny sa musia uskutočniť z topografických a geografických dôvodov na Slovensku. V Lausanne to na seminári Medzinárodného olympijského výboru pre kandidátov na usporiadanie ZOH 2022 deklarovala šéfka kandidatúry.

Ilustračný obrázok k článku Kandidatúra na ZOH 2022 nebude spoločná: Jasná má Poliakom len pomôcť
Foto: Slávka Kellová

Jagna Marczulajtisová-Walczaková, šéfka kandidatúry a trojnásobná olympionička v snoubordingu, v súčasnosti členka poľského Sejmu vo Švajčiarsku uviedla, že usporiadanie alpských lyžiarskych disciplín na Slovensku bolo nevyhnutnosťou vzhľadom na technické zmeny pravidiel, pre ktoré ich nemôže organizovať Poľsko.

„Lídrom kandidatúry je Krakov, ale z topografických a geografických dôvodov sme požiadali slovenských partnerov o spoluprácu v alpskom lyžovaní. Keď sa Zakopane uchádzalo o ZOH 2006, plánovali sa alpské lyžiarske disciplíny v Poľsku. Odvtedy Medzinárodná lyžiarska federácia zmenila pravidlá a my nie sme schopní v súlade s nimi usporiadať zjazd, super obrovský a obrovský slalom. Nemáme zjazdovku, ktorá by splnila technické požiadavky a 800-metrový výškový rozdiel medzi štartom a cieľom. Požiadali sme Slovensko o pomoc a využitie ich tatranských zjazdoviek. Nie je to však spoločná kandidatúra, Krakov je jednoznačný líder. Sme šťastní, že máme slovenský tím na palube už od začiatku kandidačného procesu,“ vyjadrila sa podľa Inside The Games Marczulajtisová-Walczaková.

Poliaci pri príprave kandidatúry využili výnimku pre ZOH v Olympijskej charte, podľa ktorej sa môžu konať na území iného štátu len disciplíny, pre ktoré kandidát nemôže usporiadať súťaže v dostatočnej kvalite. Ide o veľmi rozdielnu situáciu v porovnaní s majstrovstvami Európy 2012, ktoré Poliaci hostili spoločne s Ukrajinou.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM