Soňa Vanovčanová Kultúra

Kam v Žiline za zábavou po práci? Záleží, na čo máte chuť...

Nový týždeň je pred nami a s ním aj ponuka popracovného oddychu či zábavy. Vyberajte s nami.

Ilustračný obrázok k článku Kam v Žiline za zábavou po práci? Záleží, na čo máte chuť...
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Dni detskej knihy:

Festival detskej knihy

Utorok – štvrtok, 17. apríla – 10:00 hod. –19. apríla – 15:00 hod., Krajská knižnica v Žiline

Dni detskej knihy sú najväčším celoslovenským festivalom detskej literatúry na ktorom sa zúčastňujú desiatky najvýznamnejších slovenských spisovateľov pre deti, ilustrátorov a odborníkov v oblasti detskej literatúry.

Dni detskej knihy:

Výtvarná tvorivá dielňa

Utorok, 17. apríla, 16:00 hod., Rosenfeldov palác Žilina

Výtvarná tvorivá dielňa / Ako by som ilustroval obľúbenú rozprávku

Pod vedením Stanislava Lajdu. Pre žiakov od 8 – 10 rokov.

Dni detskej knihy:

Beseda s tvorcami

Utorok 17. apríla, 14:30 hod., Rosenfeldov palác Žilina

Štastenko a Zlomor

Beseda s tvorcami knihy Petrom Glockom a Martinom Kellenbergerom. Pre deti 9+.

Stretnutie s autorom Petrom Glockom a ilustrátorom Martinom Kellenbergerom zoznámi deti s vynikajúcimi tvorcami detských kníh a zároveň im predstaví knihu plnú ľudovej slovesnosti.

Čáry-máry fuk!

Beseda s tvorcami knihy Zdenkou Kuliškovou a Jurajom Martiškom a zástupcami vydavateľstva BU­VIK.

Zážitkové čítanie pre deti prinesú tvorcovia knihy spolu s vydavateľstvom BUVIK a vtiahnu deti do veselého sveta básničiek. Pre deti 6+.

Divadelné predstavenie:

Vzhůru do divočiny!

Utorok, 17. apríla, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Komédia, ktorá Vás vráti do života

Príbeh manželov Alice a Henricha, ktorých ste si obľúbili v komédii Sex pre pokročilých, pokračuje.

Tentoraz sa však zo štýlovej hotelovej izby, v ktorej sa pokúšali pikantne oživiť svoj uvädajúci vzťah, presúvajú do prírody. Je to tak trochu aj z núdze cnosť, pretože rodinný rozpočet sa zmenšuje. O to viac sa zväčšuje túžba „prežiť“. Ale pozor! – nie za každú cenu.

Do stereotypov dojemne smiešneho a zmäteného páru sa ako víchrica vmiesi nečakaná návšteva. Nespútaná sestra a provokatívna švagriná Diana naruší Alici a Henrichovi kempovaciu idylku. S jej ironickým pohľadom je slušné, nudné, dvadsaťšesťročné manželstvo vlastne tým najväčším dobrodružstvom!

Dianina slobodná chuť a odvaha užívať si a neustále skúšať niečo nové postupne „nakazí“ našich protagonistou životným pozitivizmom a energiou. A hor sa do divočiny sa nakoniec zmení na Hor sa do života!

Hudobný festival:

Fanfare Cioncarlia

Utorok 17. apríla, 19.00 hod., Estrádna hala Domu odborov

Fanfare Ciocarlia (Rumunsko) je jedným z najznámejších brass bandov na svete hrajúci živelnú, temperamentnú balkánsku hudbu. Sú bezpochyby jedným z najvýraznejších zjavov v rámci tohto žánru. Ich virtuozita, energia a kreativita im priniesla fanúšikov od Melbourne, cez Tokio až po Vroclav. Hudobné remeslo formované generáciami sa s hrdosťou učili od svojich otcov a starých otcov. Každý koncert pokladajú za novú výzvu so záväzkom priniesť svojmu publiku veľa radosti a zábavy, rovnako ako s ním zdieľať autentický duch stále žijúcej cigánskej hudby.

Členovia skupiny pochádzajú z Zece Prăjini, malej dediny, ktorá sa nachádza na severovýchode Rumunska. Žije v nej približne 80 rómskych rodín v súlade s prírodou a tradičným štýlom poľnohospodárstva. V čase komunizmu bola úplne izolovaná od vonkajšieho sveta. Možno práve preto prežila tradícia dychových kapiel sprevádzajúcich každú svadbu i pohreb.

Dni detskej knihy:

Opera nehryzie

Streda, 18. apríla, 10.00 hod., Rosenfeldov palác

  • Beseda s tvorcami knihy rovnomennej knihy Martinom Vanekom a Tomášom Cigerom zábavnou formou. Pre deti 7+.
  • Beseda s ilustrátormi – hosťami sú ilustrátori ocenení v súťaži Najkrajšie a najlepšie detské knihy jari, leta, jesene a zimy 2016 na Slovensku. Pre študentov stredných škôl umeleckého zamerania.

Bábkové divadlo:

Božská komédia

Streda, 18. apríla, 19:00 hod., Bábkové divadlo Žilina

Mladý režisér Jakub Nvota je zástanca pouličného divadla. Aj preto sa rozhodol Danteho putovanie záhrobím inscenovať na námestí. Prostriedkom, ktorý pri tlmočení Alighieriho veršov využíva, je špiritistická show. Skupina pouličných eskamotérov, jasnovidcov a veštkýň na čele ktorej stojí svojrázny hypnotizér s umeleckým menom Veľký Joe, si z publika vyberie jedného človeka – médium. Veľký Joe ho uvedie do hypnózy a diváci skrze jeho rozprávanie uzrú deväť kruhov pekla, tak ako ich opísal veľký Dante.

Dramaturgia: Peter Palik
Kostýmy: Nataša Štefunková
Hudba: Andrej Kalinka
Scenár a réžia: Jakub Nvota a.h.
Hrajú: Jozef Abafi, Peter Tabaček, Ján Demko, Michal Németh, Jan Homolka, Jana Eliášová, Milada Filipčíková a.h., Bibiana Tarasovičová, Barbora Juríčková

Divadlo:

Zločin a trest

Štvrtok, 19. apríla, Mestské divadlo

Fascinujúca adaptácia výnimočného Dostojevského románu o prekročení hraníc. Sám Dostojevskij ho označil ako „psychologický záznam o jednom zločine." Mladý chudobný študent Raskoľnikov, ktorého vylúčili z univerzity, podľahne svojmu ľahkomyseľnému presvedčeniu, že je výnimočný a odváži sa v mene dobra zabiť…

Inscenácia je vhodná pre divákov starších ako 15 rokov.

Dĺžka predstavenia: 170 minút s prestávkou

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM