Soňa Vanovčanová Kultúra

Kam v Žiline po práci? TOP 10 veľkonočného týždňa

Začal nový pracovný týždeň a ten opäť prináša pestrú ponuku podujatí. Kam za zábavou v predveľkonočný čas?

Ilustračný obrázok k článku Kam v Žiline po práci? TOP 10 veľkonočného týždňa
Zdroj: TASR

Koncert:

Farebné objatia huslí a harfy

Utorok, 27. marca, 19:00, Rosenfeldov palác Žilina

Farebné objatia huslí a harfy je koncertný projekt mladej huslistky Lucie Harvanovej, členky Slovenskej filharmónie a žilinského rodáka, harfistu Michala Matejčíka. Koncert mapuje vývoj komornej hudby pre husle a harfu od baroka po 20.storočie. Okrem originálnych kompozícií pre toto duo, koncert obohacujú transkripcie od významných huslistov a harfistov, či sólo skladby.

Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 18.45 hod.).

Divadelné predstavenie:

Hana (Hommage à Hegerová)

Streda, 28. marca, 16.00 hod., Mestské divadlo Žilina, Veľká sála

Hudobná inscenácia HANA je návratom žilinského divadla k väzbám, ktoré si ctí. Je veľkou poctou Hane Hegerovej, ktorá začínala svoju profesionálnu dráhu v päťdesiatych rokoch minulého storočia (1953–1958) práve na doskách žilinského divadla. Cez jej skladby, ktoré ukrývajú príbeh a tajomstvo, chceme hovoriť o vzťahoch a únikoch do intimity ticha a slov na hranici spievania.

Cestovateľské premietanie a beseda:

Gruzínsko

Streda, 28. marca, 17.00 hod., Krajská knižnica v Žiline

Cestovateľské premietanie s Petrou Pogányovou

Gruzínsko susedí s Čiernym morom, no poznáme ho najmä pre jehovrchy. Krajinu, s veľkým prírodným aj historickým bohatstvom nám predstaví Petra Pogányová.

Večerná streda pre dospelých a ich deti:

Deduško

Streda, 28. marec, 18:00 hod., Sála Bábkového divadla Žilina

Hosťuje Bratislavské bábkové divadlo

Deduško Slavomír mal už dávno zaľahnúť a lúštiť krížovky v domove dôchodcov. Namiesto toho sa zašil vo svojej dielničke a v spomienkach sa vracia k svojmu deduškovi- odhodlanému dobrodruhovi, čo pochodil polku sveta. V jeho rukách sa predmety premieňajú na mestá, krajiny a ľudí a jeho vzor deduško Deduškovský ožíva pred jeho očami. Príbehy našich starých rodičov si v sebe nosíme po celý život, uchovávame si ich odkaz a odovzdávame ich ďalšej generácii. Predstavenie Deduško hovorí o vzácnosti času, ktorý môže rodina stráviť pokope a je podporou aktívneho života.

Tanečné predstavenie:

Tereza Hradilková a kol.: Švihla

Streda, 28. marca, 19:00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Predstavenie, ktorého hlavnou inšpiráciou sa stalo švihadlo. Extrémny fyzický výkon tanečníčky Terezy Hradilkovej, ktorá po celý čas skáče cez švihadlo a popri tom rozpráva svoj osobný príbeh. Neutíchajúce svišťanie dokreslené živou hudbou Filipa Míška. Tanečná inscenácia roka 2017 (ČR). Švihla.

Predstavenie získalo české ocenenie Tanečná inscenácia roku 2017 a nomináciu na Tanenčníčku/níka roku 2017 v rámci festivalu Česká Taneční Platforma 2017.

V predstavení sa hovorí česky a anglicky.

Divadelné predstavenie:

Horúca sprcha

Streda, 28.marca, 19,00 hod., Veľká scéna Domu odborov

On je architekt. Ona je terapeutka. Alebo skôr televízna hviezda TV-šou, ktorej vzácne psychologické rady zachránili už nejedno manželstvo. Ale ich vlastné manželstvo je práve v troskách. Aký paradox! Čo teda najviac chýba ku šťastiu špecialistke na riešenie manželských problémov? Tolerancia a porozumenie. Vydarený vzťah! Ako manželia žijú už niekoľko mesiacov odlúčene a práve vyrazili na svoju poslednú spoločnú cestu. Chcú predať dom v Španielsku. Unavení dlhou cestou sa zastavia na jednu noc v malom hotelíku niekde na juhu Francúzska. Hotel je však v rekonštrukcii. V jedinej voľnej izbe sa nachádza manželská posteľ a v kúpeľni tečie len horúca voda. Nezostáva nič iné, len si vypiť pohár vína, aby sa spoločná noc dala v pokoji prežiť. Obaja manželia sa snažia byť k sebe korektní, nezádrapčiví, nekonfliktní… Ale príliš sa im to nedarí…

V inscenácii HORÚCA SPRCHA hrajú: Zuzana Tlučková, Peter Kočiš, Marcel Ochránek/Přemek Boublík, Katarína Ivanková, Thomas Puskailer/Jakub Lorencovič.
preklad: Blanka Mongu, scéna a kostýmy: Dorota Cigánková, réžia: Svetozár Sprušanský

Dĺžka predstavenia: 2 hod. 30 min (s jednou prestávkou)

Predstavenie je vhodné pre divákov od 15 rokov.

Jazyková kaviareň:

BlaBlaBar

Štvrtok, 29. marca, 17:00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Hello, ahoj alebo bonjour! Učíte sa cudzí jazyk a hľadáte príležitosť na jeho precvičenie? Alebo okrem slovenčiny plynulo ovládate aj ďalší jazyk, o ktorý sa chcete „podeliť“? V každom prípade vás pozývame na novinku v našom programe s názvom BlaBlaBar – neformálne jazykové posedenie otvorené všetkým. Využite túto výnimočnú príležitosť zlepšiť svoje jazykové schopnosti pri čaji alebo pive a spoznať nových ľudí. Podujatie organizujú naši európski dobrovoľníci, ktorí pripravia rôznorodý program, otvorený aj vašim podnetom.

Prvé stretnutie bude o vzájomnom predstavení sa a spoznaní s medzinárodnou osádkou nášho tímu (Dánsko, Holandsko, Francúzsko, Maďarsko, Poľsko). Reč bude nielen o ich krajinách, ale aj o tej našej.

Divadelné predstavenie:

Ídomeneus

Štvrtok, 29. marca, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Jeden z najuvádzanejších súčasných nemeckých dramatikov Roland Schimmelpfennig oživuje vo svojej hre antický mýtus o krétskom kráľovi Ídomeneovi, ktorý sa po desiatich rokoch vojny vracia víťazne domov z vyplienenej Tróje. Blízko krétskych brehov však zastihne jeho loďstvo silná búrka a on, aby sa zachránil, prisľúbi obetovať božstvám mora prvú živú bytosť, ktorú na Kréte stretne. Keď však na jedinej lodi, ktorá sa v búrke nepotopí, pristane na domovskom brehu, prvý, koho uvidí, je jeho vlastný syn Idamantes.

Schimmelpfennig v hre invenčne a súčasným jazykom rozohráva rôzne variácie tradovaného mýtu. Obrazmi vášne, zrady a krvavej obety nečakane preblesne prekvapivý humor. Alternatívne verzie príbehu, ktoré sa dopĺňajú alebo si navzájom protirečia, sa na javisku vynárajú prostredníctvom mnohohlasého zboru, ktorý evokuje antický chór.

Zábavné predstavenie:

Ander z Košíc + Traja z Raja

Štvrtok, 29. marca, 19,00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Spojenie legendy slovenského humoru Andera z Košíc – jeho veselých príhod s Eržou, Piťom spestrí spevácko-kabaretné trio troch mladých spevákov Traja z Raja.

Premiérový program v dĺžke 90–100 min.

Divadelné predstavenie:

Cigánsky boxer

Štvrtok, 29. marca, 19:00 hod., Rosenfeldov palác

Divadlo jedného herca v podaní Filipa Tellera.

Príbeh o priateľstve, ktoré bolo v Tretej ríši zakázané… Monodráma vychádza zo skutočného príbehu boxerskej hviezdy Johanna Trollmanna, zvaného „Rukeli“. Ten sa stal v roku 1933 majstrom Nemecka v poloťažkej váhe. Titul mu však bol neskôr kvôli jeho rómskemu pôvodu odobraný. Svoj posledný zápas Johann Trollmann absolvoval ako karikatura „árijského“ boxera s odfarbenými blond vlasmi a napudrovanou tvárou. V roku 1943 bol zavraždený v koncentračnom tábore Neuengamme.

Autorka: Rike Reiniger
Preklad: Lucie Geralová
Réžia: Gabriela Krečmerová
Hraje: Filip Teller
Dĺžka predstavenia 60 minút bez prestávky.

Kapacita sály je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si miesta (info@rosenfeldovpalac.sk). Rezervované miesta budeme držať max. 15 min. do začatia predstavenia (t.j. do 18.45 hod.).

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM