Správy

Kam s potravinami zo školských jedální? Žilina prišla s nápadom

Školské a sociálne stravovacie zariadenia sú zatvorené. Mesto presunie potraviny, ktoré sa v nich nachádzajú, inam.

Ilustračný obrázok k článku Kam s potravinami zo školských jedální? Žilina prišla s nápadom
Foto: Ľubomír Hudačko

Potraviny zo skladov školských a sociálnych stravovacích zariadení v správe mesta Žilina, ktoré sú uzavreté v rámci preventívnych opatrení proti šíreniu nového koronavírusu, skončia v organizáciách na pomoc iným. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Doplnil, že ide predovšetkým o mliečne výrobky, zeleninu a ovocie, ktoré by sa mohli pokaziť. ,,Konkrétna pomoc smeruje v týchto dňoch do žilinského Detského krízového centra Náruč, Centra sociálnych služieb Lúč, pre Agentúru podporných služieb a Slovenský Červený kríž, Územný spolok Žilina," uviedol Miškovčík.

Mesto Žilina podľa neho rieši aj akútny nedostatok osobných ochranných prostriedkov, najmä rúšok. ,,Od stredy (18. 3.), keď sa do šitia rúšok zapojili aj zamestnanci mesta a mestských organizácií, už boli prvé stovky kusov rozdané ľuďom bez domova, sociálne slabším skupinám a starším ľuďom. Mesto stále hľadá šikovné ruky z radov aktívnych občanov, neziskových organizácií, občianskych združení a domáce gazdinky, ktoré by rúška ušili a následne darovali na dobročinný účel," podotkol hovorca mesta.

,,Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí už vo svojich komunitách, na sídliskách či v mestských častiach iniciatívne samostatne konajú a pomáhajú. Každý deň nám píšu desiatky dobrovoľníkov, ktorí núkajú svoj čas a ruky, aby pomáhali iným. To v tejto dobe nie je málo. Žilinčania sa správajú solidárne a zodpovedne. Verím, že všetko, čo dnes vnímame ako obmedzenie, sa nám v budúcnosti zúročí v tom, že hrozba nákazy novým koronavírusom čoskoro pominie," dodal primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM