Jozef Legéň Kultúra

Nenechajte si ujsť Noc divadiel: Tieto lahôdky si pripravilo divadlo v Žiline...

Herci nespia! Príď sa presvedčiť - to je motto 4. ročníka projektu Noc divadiel, ktorý spojí v sobotu 16. novembra divadlá po celej Európe. Žilinské divadlo si pripravilo na túto noc zopár lahôdok, za všetky stačí spomenúť talkshow s Milanom Kňažkom či podvečerný jazzový koncert.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte si ujsť Noc divadiel: Tieto lahôdky si pripravilo divadlo v Žiline...
Zdroj: Dnes24.sk

Ako uviedla za organizátorov Dana Freyerová, tento rok sa do európskeho projektu, ktorý prezentuje divadlo tvorivým spôsobom v netradičnom rozpätí, zapojilo 40 divadiel z 15 slovenských miest medzi ktorými nechýba ani Žilina. „Noc divadiel odštartuje aj tento rok telemost v živom vysielaní Slovenského rozhlasu. Spojí tak naživo divadlá po celom Slovensku a poslucháči si budú môcť užiť atmosféru z rôznych javísk naraz,“ doplnila s tým, že divadlá sa spoja presne o 19.00 hodine, keď vo všetkých naraz zaznie spoločný potlesk.

Program divadla v Žiline

Štvrtý ročník noci otvorených divadiel, predstavení a výnimočných zážitkov sa bude konať aj v našom divadle. Hosťom Soni Müllerovej v novembrovej divadelnej talkshow nemôže byť nikto iný ako herec s francúzskym šarmom Milan Kňažko, vedúca osobnosť „nežných“ novembrových mítingov v roku 1989.

Autentické rozprávanie človeka, ktorému herecký život spestrila politika a slávne slovenské evergreeny tridsiatych až päťdesiatych rokov 20. storočia, v podaní hudobnej skupiny Slovak Tango sú zárukou jedinečného večera, do ktorého sa môžu zapojiť aj samotní diváci. Tvorcovia inscenácie hry Elfriede Jelinek Zimná cesta odhalia zákulisie tvorby najnovšej inscenácie nášho divadla. Neformálne rozprávanie s režisérom Tomášom Procházkom, dramaturgičkou Lenkou Garajovou a hercami o tom, ako vzniká divadlo. Súčasťou programu v novootvorených priestoroch Divadelnej kaviarne budú aj úryvky z inscenácie a jazzový koncert súrodencov Švidraňovcov.

Európska noc divadiel

Noc divadiel sa koná každoročne, tretiu novembrovú sobotu vo viacerých slovenských mestách súčasne. Slovenské divadlá otvoria svoje priestory počas večerných a nočných hodín, aby demonštrovali svoju otvorenosť novým podnetom, divákom a inšpirácii zvonku. Iniciátorom projektu Európska noc divadiel, do ktorého sa v tomto roku zapojilo už 11 krajín, je chorvátska Noć kazališta. Akcia spojí v jednu spoločnú noc stovky európskych divadiel.

foto: ilustračné

žilina 24/tasr

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM