Iveta Hrabovská Rôzne

Graffity ovládli Žilinu: Stanica a Rondel od soboty žiaria!

V sobotu 14. júla bola Žilina v znamení grafitov. Niekoľko desiatok prívržencov tohto umenia ukázalo čo je v nich, a to na ploche za budovou Stanice a v podchode pod Rondlom.

Nápad uskutočniť takúto akciu sa zrodil už v roku 1999. „Od toho roku som zistil, že to má zmysel a z malých akcií to prerástlo do veľkých party, ktoré navštevovalo zhruba 1200 ľudí. Najväčší boom bol v roku 2004, prezradil Peter Dlhopolček, organizátor akcie.

Zastúpené celé Slovensko[/co­lor][/size]

Deviateho pokračovania graffiti a streetart sympózia Streetart Summit vo forme otvoreného jamu sa zúčastnilo približne 40 umelcov. Maľovať mohli na všetkých vopred vyhradených miestach, a to na ploche za budovou Stanice a v podchode pod Rondlom. Zastúpenie malo podľa organizátora celé Slovensko, vrátane Svätého Jura, Ružomberka a Martina.

// „Tomuto umeniu sa venujem od roku 1993. Z môjho pohľadu sa od vtedy v tejto oblasti nič extra nezmenilo, akurát je streetart prístupnejší ľuďom. Venuje sa mu veľa mladých ľudí, ktorí na plochu zvečňujú všetko. Nie sú tu žiadne pravidlá a obmedzenia ako kedysi,“// prezradil Enter, grafiťák z Martina.

V septembri ešte väčšia šou[/color][/size]

Táto akcia sa koná každý rok aj v septembri, ale zúčastňuje sa jej mnoho zvučných mien. Pravidelne prichádzajú umelci zo Slovenska, Čiech, Francúzska a Poľska. Iné oproti tejto akcii je to, že v septembri je téma maľovania vopred daná. Všetci umelci pracujú spolu na jednom diele. Je to najmä o spolupráci a vzájomnom odovzdávaní skúseností.

Akcia bez eura[/color][/size]

Obdivuhodné na tejto akcii je, že všetko vzniklo bez jediného vynaloženého eura. Ako doplnil Peter Dlhopolček, **“všetky spreje, farby a pomôcky si grafiťáci museli priniesť sami, keďže my sme na to nemali peniaze. Stanica nám akurát poskytla priestory a zapožičala rebríky, či lešenie.“ **

O dobrú hudbu sa nezištne postarali dji Emilio Ballage, Lamyrez a Quiks. „Tým, že takéto akcie riešim 13 rokov, mám veľa známych, ktorí ma prídu podporiť a zahrajú zadarmo,“ prezradil Peter.

Na záver Hviezdoslavov Kubín[/color][/si­ze]

Záver dňa patril exhibícii s názvom Slam Poetry #3. Išlo o akúsi súčasnú podobu Hviezdoslavovho Kubína, kde platili len dve pravidlá. Sám človek na scéne s vlastným textom a jeho tri minúty bez rekvizít. Rozhodcami boli samotní diváci a víťaz postúpil na celoslovenskú sú­ťaž.

[blockquote]At­mosféru Streetart Summit 9 Open Air graffiti a streetart jam si môžete pozrieť vo fotogalérii. Už o pár dní vám ale prinesieme jedinečné video, ktoré vzniklo so spoluprácou Stanice. Nenechajte si ho preto ujsť…[/blockquote]

Anča opäť nesklamala [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.137682_An­ca-opat-nesklamala]TU[/lin­k]

graffity open air
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM