záruba martin Rôzne

Festival Vysoké hory ponúkol 24 filmov a súborov fotografií

Dovedna 24 filmov a súborov fotografií z prostredia vysokohorskej turistiky a horolezectva z celého sveta, prezentovali na 16. ročníku festivalu Vysoké hory, ktorý sa dnes uskutočnil v Žiline.

Špecifikom tohto festivalu je, že svoje filmové i fotografické zábery naživo komentujú ich autori. Sú medzi nimi skúsení horolezci a vysokohorskí turisti zo Slovenska, Poľska i Českej republiky i poprední tvorcovia dokumentárnych filmov. Na podujatí nemohol chýbať popredný režisér a kameraman Pavol Barabáš, ktorý už získal za svoje filmy mnoho cien a uznaní na viacerých svetových festivaloch. V Žiline sa tentoraz prezentoval snímkami Cez Himaláje na bicykloch a Bhután – hľadanie šťastia.
I keď ide i nesúťažný festival, v značnej konkurencii obstáli aj ďalší slovenskí tvorcovia. Napríklad Rasťo Hatiar, ktorý sa prezentoval aj snímkou Liptov a dokumentom z výpravy v pohorí Ťan Šan, Braňo Štefánik s dokumentom z Etiópie či Martin Stolár, ktorý predstavil úspešnú výpravu v Bolívii v roku 2008. Na svoju 50-ročnú horolezeckú kariéru si zaspomínal Marián Šajnoha.
Festival, tak ako každý rok, pripravil Žilinský vysokohorský klub. Podľa slov prezidenta Vysokohorského turistického spolku Jozefa Zábojníka, žilinský festival má zvláštnu atmosféru, najmä pre prítomnosť autorov. Každý rok je oň väčší záujem. V tomto roku ho sledovalo viac než 500 divákov, pritom v sále sa desiatkam návštevníkov neušlo miesto na sedenie.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM