Jozef Legéň Kultúra

Fašiangový karneval pod Dubňom: V uliciach stretnete stovky masiek, kráľovský pár a nebude chýbať ani špeciálny hosť

Vyvrcholením fašiangového obdobia v metropole severného Slovenska je už tradične Žilinský festival fašiangových masiek, ktorý sa bude konať už po desiatykrát. Žilinčania sa opäť môžu tešiť na pestrú plejádu fašiangových masiek, kráľovský pár, špeciálneho hosťa a rôzne sprievodné podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Fašiangový karneval pod Dubňom: V uliciach stretnete stovky masiek, kráľovský pár a nebude chýbať ani špeciálny hosť
Foto: Iveta Hrabovská

Carneval Slovakia odštartuje v piatok 28. februára 2014 v historickom centre Žiliny. Ani v tomto roku nebudú chýbať originálne masky, ktoré si vlastnoručne zhotovia účastníci sprievodu. Celé podujatie bude obohatené folkloristami, ktorí všetkým návštevníkom festivalu priblížia atmosféru fašiangového obdobia.

Očakáva sa, že sprievodu sa zúčastní takmer 500 masiek a nebude chýbať ani kráľovský pár. V úlohe Kráľovnej festivalu sa predstaví herečka Erika Havasiová, ktorú bude sprevádzať kráľ Milo Kráľ.

„Milí Žilinčania a návštevníci nášho mesta, týmto kultúrnym podujatím nezachovávame len zvyky našich predkov, ale ich zároveň odovzdávame ďalším generáciám, čo je to najpodstatnejšie. Prajem vám, aby ste sa kultúrne vyžili na vrchole fašiangového obdobia a aby Vám naša ľudová hudba zvučala v srdciach po celý rok a tak nezabudli na historický odkaz našich otcov,“ povedal primátor mesta Žilina Igor Choma.

Špeciálny hosť karnevalu

Tento rok sa na karnevale predstaví špeciálny hosť – skupina „Dolna Sekirna“ z mesta Pernik v Bulharsku, kde sa koná najväčší svetový festival fašiangových masiek už 48 rokov. Fašiangová tradícia Bulharov je založená na vyháňaní zlých síl a na vítaní znovuzrodenia prírody po náročnej zime.

Sprievod začne pri Mestskom úrade

Fašiangový sprievod masiek sa pohne o 14.30 hod. spred Mestského úradu v Žiline a bude pokračovať cez Mariánske námestie, Farské schody, Námestie Andreja Hlinku na Národnú ulicu a naspäť až na Mariánske námestie. Súčasťou sprievodu sú každoročne deti aj dospelí z Centra voľného času Žilina, základných umeleckých škôl a ďalších škôl v Žiline a žilinskí seniori. V sprievode budete môcť vidieť aj dvoj- až trojmetrové bábky divadla Theatre Kvelb z Českých Budějovíc, ktoré svojím predstavením „Masopust“ predstaví divadelne spracovanú českú tradíciu fašiangu.

Program na Mariánskom námestí

Po príchode sprievodu masiek na Mariánske námestie sa účastníci festivalu môžu tešiť na bohatý kultúrny program. Folkloristi z FS Rozsutec, FS Magura, FS Stavbár a mnoho ďalších nám svojim vystúpením pripomenú zvyky našich starých rodičov. Súbor z Kysuckého Lieskovca o 17.30 hod. predstaví tradičné pochovávanie basy so všetkým, čo k tomu patrí. Na záver programu zahrá do tanca Dychová hudba Fatranka. Najstarší ženský spolok Živena si pre návštevníkov aj v tomto roku pripravil ochutnávku tradičných fašiangový dobrôt z vlastnej kuchyne.

Sprievodné podujatia

Deti z Centra voľného času Žilina pozývajú všetkých na vernisáž súťažnej výstavy detských výtvarných prác, ktorá sa uskutoční v priestoroch Mestského úradu v Žiline v piatok 28. februára o 11.00 hod. Mestské divadlo Žilina pripravilo predstavenie Roztancované fašiangy, ktoré si môžete prísť pozrieť do divadla 1. marca o 16.00 hod. Predstavia sa folklórne súbory Magura z Kežmarku a domáci Rozsutec.

foto: iliustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM