Soňa Vanovčanová Kultúra

Drotárski majstri sa stretnú na Budatínskom hrade: Zasvätia vás do svojho umenia

V areáli Budatínskeho hradu sa uskutoční dvadsiaty siedmy ročník stretnutia drotárskych majstrov. Ak si chcete vyskúšať prácu s drôtom, zastavte sa...

Ilustračný obrázok k článku Drotárski majstri sa stretnú na Budatínskom hrade: Zasvätia vás do svojho umenia
Zdroj: Považské múzeum v Žiline

Tak, ako každý rok, bude v piatok a v sobotu 21. a 22. septembra Považské múzeum v Žiline hostiť už po dvadsiaty siedmy raz umeleckých remeselníkov zo Slovenska a Čiech na podujatí Stretnutie drotárskych majstrov. Informovala o tom Petra Kubiková z Považského múzea v Žiline.

Účastníci spoločnej tvorivej dielne predvedú svoju zručnosť a znalosť tradičných remeselných techník na téme venovanej architektúre.„Po­dujatie odštartuje prvú etapu prípravy výstavného projektu, ktorým by sme chceli prestaviť Slovensko neobvyklým spôsobom cez historické pamiatky či zaujímavé moderné objekty zhotovené z drôtu, odkazujúce na históriu, kultúru i turistické zaujímavosti krajiny,“ uviedla autorka a odborná garantka projektu historička Katarína Hallonová.

Keďže ide o mimoriadne technicky a výtvarne náročnú tému, na spracovanie ktorej je potrebný dlhší čas, ako umožňuje rámec podujatia, výsledky tvorivej dielne budú odprezentované ešte raz, koncom roka v priestoroch múzea. „Drotári sa v Budatínskom zámku stretávajú už od roku 1991. Sme hrdí na to, že nám po celé tie roky zachovali priazeň. Stretnutie drotárskych majstrov je podujatie, ktoré remeselníkov inšpiruje a posúva dopredu a nám múzejníkom pomáha udržiavať s nimi výbornú spoluprácu a úzke osobné kontakty. Tak vieme realizovať výnimočné projekty, akým je aj pripravovaná výstava. Spoločne tak úspešne reprezentujeme a propagujeme Slovensko i drotárstvo, ktoré bolo minulý rok zapísané do národného Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva,“ doplnil riaditeľ múzea Michal Jurecký.

Sprievodnou aktivitou podujatia je výstava Drotárov rok. Predstavuje výber z tvorby deviatich českých remeselníkov z Cechu česko-moravských uměleckých dráteníků, ktorého čestným členom je aj Považské múzeum. „Výstavu sme pripravili pri príležitosti 100. výročia založenia Československa s úmyslom pripomenúť blízke vzájomné vzťahy oboch národov, k rozvoju ktorých nemalou mierou prispievali aj slovenskí drotári už od 19. storočia. Česká drotárska škola vyšla z našej národnej remeselnej tradície, avšak zhodnotila ju svojským spôsobom. Má tak svoje špecifická a je príkladnou ukážkou toho, aká obohacujúca môže byť kultúrna výmena v medzinárodnej oblasti,“ dodala Katarína Hallonová. Pre návštevníkov podujatia je pripravená aj populárna škola drôtovania, kde si pod vedením skúseného lektora môžu prácu s drôtom prakticky vyskúšať a pokúsiť sa zhotoviť vlastný drotársky suvenír.

Stretnutie sa počas oboch dní koná v Budatínskom hrade od 10:00 do 16:00 hod. Ako hlavný partner projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM