Aktualizované Správy

Dopravcovia sú v problémoch: Ministerstvo ponúklo Žiline bezúročnú pôžičku

Prevádzkovatelia MHD v mestách Bratislava, Košice, Prešov a Žilina upozorňujú na kritickú situáciu a hovoria aj o prepúšťaní. Rezort financií reaguje.

Ilustračný obrázok k článku Dopravcovia sú v problémoch: Ministerstvo ponúklo Žiline bezúročnú pôžičku
Zdroj: Dnes24.sk

Ministerstvo financií (MF) SR ponúklo mestám Bratislava, Košice, Prešov a Žilina pomoc vo forme bezúročných pôžičiek. Chce tak upokojiť situáciu v ich mestských dopravných podnikoch, ktoré pre pandémiu nového koronavírusu zápasia s výpadkom príjmov. Potvrdili to z Ministerstva financií (MF) SR.

Do akej výšky?

Ministerstvo financií uviedlo, že vníma ekonomickú situáciu v mestských dopravných podnikoch, ktoré prevádzkujú mestskú hromadnú dopravu. „V záujme upokojenia situácie ponúkame dotknutým štyrom samosprávam pomoc vo forme bezúročných pôžičiek,“ uviedol rezort. Ako tvrdí, v minulom roku sa táto forma pomoci stretla s veľkým záujmom zo strany miest a obcí. „V súčasnosti napríklad platí, že primátor mesta Košice uvítal túto ponuku a momentálne prebiehajú rokovania,“ podotklo ministerstvo.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) vo štvrtok uviedol, že dotknuté mestá si budú môcť o bezúročné pôžičky požiadať „do výšky oprávnených strát alebo výpadkov príjmov, ktoré mali ich dopravné podniky a nemajú ich vykryté samosprávami“.

Dopravné témy zo Žilinského kraja

Enormné výpadky

Prevádzkovatelia MHD v mestách Bratislava, Košice, Prešov a Žilina upozorňujú, že situácia vo verejnej doprave je po januári kritická a bez pomoci od štátu môže prísť k rušeniu liniek a k prepúšťaniu. Výpadok tržieb v dôsledku koronakrízy označili za enormný. Napríklad výpadok tržieb bratislavského dopravného podniku sa od začiatku pandémie vyšplhal na 25 miliónov eur. Za nespravodlivé a diskriminačné považujú, že súkromné dopravné firmy v 54 mestách po celom Slovensku kompenzáciu čerpať môžu a štyri mestské dopravné podniky ju čerpať nemôžu.

Z obavy z hromadného prepúšťania i rušenia liniek MHD v pondelok (12. 4.) ráno hodinu štrajkovali vodiči dopravných podnikov v Bratislave a Košiciach. Formou stužiek i oznamov ich podporili aj ich kolegovia z prešovského dopravného podniku. Spoločne tak chceli upozorniť na to, že štát stále finančne nepomohol ich dopravným podnikom s výpadkom príjmov spôsobeným pandémiou. Zástupcovia zamestnancov podnikov nevylučujú, že pristúpia aj k iným krokom, ak sa nedozvedia kladné stanovisko zo strany vlády či parlamentu.

Žilina pomoc víta

Mesto Žilina víta ponuku ministerstva financií na bezúročnú pôžičku na vykrytie výpadkov tržieb v Dopravnom podniku mesta Žiliny (DPMŽ). Podľa primátora Petra Fiabáneho padne definitívne rozhodnutie až po zoznámení sa s podrobnosťami a podmienkami pôžičky.

„Predpokladáme, že by sme ju mohli využiť na vykrytie výpadkov a strát z obdobia pandémie nového koronavírusu. Výpadky na tržbách sú spôsobené tým, že v čase ochorenia COVID-19 sa výrazne znížil počet prepravovaných osôb vo vozidlách mestskej hromadnej dopravy (MHD),“ povedal Fiabáne.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality zo Žilinského kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM