Igor Petrík Rôzne

Do Žiliny zavítali zaujímavé mená: Na univerzite prednášali kapacity zo Silicon Valley

Cenné rady o podnikaní si vypočuli študenti, ale i začínajúci či zabehnutí podnikatelia od pätice prednášajúcich z amerického Silicon Valley. Na Žilinskej univerzite sa uskutočnila séria prednášok Startup Sharks Roadshow 2015.

Ilustračný obrázok k článku Do Žiliny zavítali zaujímavé mená: Na univerzite prednášali kapacity zo Silicon Valley
Zdroj: Dnes24.sk

Podporiť záujem o podnikanie a pomôcť cennými radami študentom a začínajúcim aj etablovaným podnikateľom je cieľom série prednášok Startup Sharks Roadshow 2015 pod záštitou Slovak Business Agency. S piatimi prednášajúcimi z amerického Silicon Valley mohli v stredu 25. februára záujemcovia diskutovať na pôde Žilinskej univerzity v Žiline.

Chcú inšpirovať mladých ľudí

„Zámerne to robíme na univerzitách, aby sme inšpirovali hlavne mladých ľudí, kde máme z pohľadu štátu veľké problémy z titulu ich zamestnávania. Myslím si, že toto ich vie posunúť. Ale, či už budú, alebo nebudú podnikať, takéto stretnutie im padne vhod. Je úžasné vidieť, že niekedy stačia dve–tri vety, myšlienka, ktorá zmení váš biznis a v konečnom dôsledku zmení váš život,“ povedal generálny riaditeľ Slovak Business Agency Branislav Šafárik.

Zdôraznil, že pre študentov, ktorí chcú podnikať, je najdôležitejšie, aby si prednášajúcich vypočuli a mali možnosť sa s nimi porozprávať. „Veľmi sa teším, že sa nám sem podarilo dostať piatich ľudí z piatich rôznych oblastí. Ale dokopy v podstate zastrešujú komplet všetko, čo si startupista môže vymyslieť. A majú odpovede, ktoré sa možno vieme dočítať v knižke. Ale je to vždy iné, keď vám to niekto povie aj s emóciami a dá dôraz na to, čo je najdôležitejšie a najpodstatnejšie,“ skonštatoval Šafárik.

Prorektor Žilinskej univerzity pre vedu a výskum Ján Čelko na margo prednášok podotkol, že univerzita sa snaží vytvárať podmienky pre prenos poznatkov do praxe rôznymi spôsobmi. „Jedným z nich je aj zakladanie organizácií, ktoré pomáhajú mladým ľuďom. Veľmi dobrým krokom bolo založenie Vedecko-technologického parku v Žiline. Tam sa veľmi dobre darí inkubátorom, kde sa poskytujú podmienky mladým ľuďom pri začínajúcom podnikaní. A takisto sú tam dobré podmienky pre vznik startupov a ďalších podnikov, ktoré vychádzajú z univerzity,“ povedal prorektor.

Ľudia na zaujímavých flekoch

Prednášajúcimi boli Alfredo Coppola, co-CEO v najstaršom high-tech biznis inkubátore v Silicon Valley (US Market Access Center), ktorého cieľovou skupinou sú zahraničné spoločnosti usilujúce sa preniknúť na americký trh. Chris Burry, co-CEO v US Market Access Center a odborný asistent na University of California for Entrepreneurship and Technology. Skúsená líderka v oblasti globálneho podnikania a inovácií Gigi Wang. Ken Singer, riaditeľ Center for Entrepreneurship and Technology na UC Berkley a zakladateľ The Applied Innovation Institute, ktorý poskytuje pomoc popredným akademikom v oblasti inovácií a podnikania, s cieľom vylepšiť proces podnikateľského vzdelávania na univerzitách po celom svete. A Bill Reichert, riaditeľ Garage Technology Ventures, ktorý má viac ako 20 rokov skúseností v podnikaní.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM