Soňa Vanovčanová Kultúra

Do nového týždňa aj so zábavou: V Žiline sú aj tieto možnosti

Začal nový týždeň, a to nielen s povinnosťami. Nájdite si chvíľku aj na oddych v meste.

Ilustračný obrázok k článku Do nového týždňa aj so zábavou: V Žiline sú aj tieto možnosti
Zdroj: zilina.dnes24.sk

Tvorivá dielňa

Utorok, 22. januára, o 16.00 hod., Rosenfeldov palác

Výroba leporela
Leporelo je harmonikovo skladaná kniha, spravidla bohato ilustrovaná, s minimom textu a nízkym počtom strán. Každá ilustrácia, prípadne fotografia, sa väčšinou nachádza na samostatnej strane. Jednotlivé strany sú navzájom zlepené alebo zošité za bočný okraj, takže celú knihu je možné zložiť do balíčka alebo rozložiť do dlhého pruhu.

Ako leporelá bývajú najčastejšie vytvárané knihy pre deti, ale rovnakým spôsobom sú usporiadané aj niektoré prospekty, turistickí sprievodcovia, návody a pod. Jednotlivé strany leporela sa vyrábajú z tuhého papiera, aby sa predĺžila ich životnosť pri časom a nešetrnom používaní.

V Knihárskej dielni Lidy Mlichovej v Rosenfeldovom paláci sa 22. januára bude konať prvá tohtoročná tvorivá dielňa zameraná práve na výrobu leporela.

Pre deti aj dospelých od 10 rokov, kapacita max. 8 účastníkov. Info a prihlasovanie: simona.domanicka@rosenfeldovpalac.sk

kino / Projekt 100

Utorok, 22. januára, 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Jack stavia dom (r. Lars von Trier)
Ponurý a groteskne humorný film nás zavedie do USA 70. rokov. Pre sériového vraha Jacka je každé zabitie umeleckým dielom. Svoje temné majstrovstvo sa snaží počas rokov vybrúsiť k dokonalosti. Napriek jeho vysokej inteligencii sa polícia pomaly približuje, zatiaľ čo Jack viac a viac riskuje na ceste k dokonalej vražde. Násilné činy mu pomaly, ale isto dláždia cestu do horúcich pekiel.

Jack stavia dom (The House That Jack Built) – Lars von Trier / DK, FR, SE / 2018 / 152 min / české titulky

Vitajte doma s Oldom Hlaváčkom

Utorok, 22. januára, o 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Tentokrát v obľúbenej pravidelnej talkshow VITAJTE DOMA privíta moderátorka Soňa Műllerová v kresle pre hostí vynikajúceho herca, zabávača Olda Hlaváčka pri príležitosti jeho 85.narodenín. Prvé skúsenosti zbieral na doskách Ľudovej scény mesta Žiliny. Napísal celý rad rozhlasových a televíznych programov a aj si v nich zahral.

Ako hudobný hosť príde Jaro Gažo predstaviteľ žilinského Jánošíka v spevohre Maľované na skle a spevák skupiny Arzén.

Prednáška

Streda, 23. januára, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Večer najlepších filmov a reklám roku 2018 s Petrom Konečným
Rok 2018 priniesol mimoriadne diela v oblasti svetovej kinematografie, televíznej produkcie a reklamy. Počas filmového večera si predstavíme len to najlepšie z moderného vnímania audiovizuálneho umenia. Je pozoruhodné, ako sa tento druh tvorby stále vyvíja a hľadá nové cesty ako zaujať často presýtených divákov. Nestrácajte čas s priemernosťou a balastom. K slovu sa tentoraz dostane iba kvalita. A sprevádzať vás ňou bude šéfredaktor portálu Kinema.sk Peter Konečný.

Divadelné predstavenie

Streda, 23. januára, o 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Opití
Súčasný text jedného z najrešpekto­vanejších osobností ruskej drámy, výnimočného i rozporuplného Ivana Vyrypajeva Opití spája niekoľko osudov v jeden večer. Obyčajní ľudia, opantaní chvíľou slobody a pravdy, prežívajú v alkoholickom opojení momenty, ktoré posúvajú hranice, menia ich životy a vytvárajú množstvo komických, no mrazivo úprimných situácií. Na dne pohárika sa ukrýva tá najzákladnejšia túžba. Túžba po láske, pravde, po niečom ozajstnom a intenzívnom. Hra Opití je jedinečným a odvážnym pokusom pozrieť sa na človeka v momente, keď sa cíti zraniteľne a božsky zároveň. V momente opojenia ducha a oslobodenia mysle – pretože stúpajúce množstvo vypitého alkoholu robí z obyčajných ľudí prorokov, schopných vidieť pravdu a aspoň nachvíľu sa dotknúť skutočnosti.

Genius Loci

Štvrtok, 24. januára, o 17.00 hod., Rosenfeldov palác

Klub slovenských turistov Témou novoročnej, okrúhlej dvadsiatej diskusie Genius Loci bude turistika v regióne Žilina, zaniknuté turistické chodníky, či prehľad dejín značenia turistických chodníkov. Hosťami moderovanej diskusie sú Ján Kľučka, Anton Rechtorík, Juraj Dlábik a František Lonc. Moderátorom diskusie je Michal Jurecký.

Ján Kľučka

  • predseda Klubu slovenských turistov regiónu Žilina

Anton Rechtorík

  • je dlhoročným predsedom TJ Plynárne a popri svojom zamestnaní si vždy našiel čas na organizovanie turistických podujatí, či už je to začiatkom roka Stavbárska stopa alebo Plynárenská stopa. Nechýba na podujatiach pre bežkárov – Jánošíkovým krajom, Kysuckou vrchovinou, prechod Veľkou Fatrou.

Cieľom podujatí “Genius Loci Žilina“ je predstaviť a nahliadnuť do zákulisia najrôznejších spolkov, inštitúcií, klubov, organizácií či podujatí, ktoré tvorili a doteraz tvoria kultúrny a spoločenský život v Žiline. Podstatou je zachytiť výpovede osobností a komunít. Prinášať na povrch rôzne aspekty života v Žiline a zamerať sa na jej fenomény. Odkrývanie týchto súvislostí prináša nové pohľady a pomáha utvárať povedomie o živote v našom meste a uvedomovanie si jeho špecifického charakteru – jeho Genius Loci. Ťažiskom je vlastná výskumná činnosť smerujúca k zachovaniu faktov, pamätí a vytváranie archívu slúžiaceho pre ďalšie skúmanie, bádanie a ako odkaz budúcim generáciám.

Cestovateľský festival

Štvrtok – sobota, 24. – 26. januára, Stanica Žilina – Záriečie

Cestou necestou
Na januárovom vydaní festivalu Cestou necestou budú mať premiéru „Nároční“ Košičania, ktorí absolvovali cestu z Košíc na Pamír a späť na starom mercedese. Milo Daníšek sa prihlási s ďalšou hrebeňovkou – tentoraz s korzickou GR20. Vydáme sa za skialpom do vzdialeného Peru, či za turistikou do irackého Kurdistanu.
Príde aj prvý Slovák, ktorý navštívil za posledné roky Somálsko, ale aj Japonsko, či Omán na bicykli. Okúsime 10 rokov života v Číne, zoznámime sa s kolumbijskou pohostinnosťou, alebo zistíme, ako nízkonakladovo prežiť na Francúzkej Polynézii. Na záver trojdňového maratónu prednášok sa prevezieme spolu s Rudom cez 14 krajín Európy na Pionieri.

Divadelné predstavenie

Štvrtok, 24. januára, o 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Vzkriesenie
Vzkriesenie autora Daniela Doubta prináša inteligentný humor, miestami možno trochu drsný a suchý. Ústrednou témou je tu osudovosť lásky a viera v Boha. Vtipná hra je plná slovnej komiky a situačných gagov a tiež odkazov skrytých pod povrchom banálneho príbehu. Avšak táto banalita je tu podaná s iróniou a vzápätí prevrátená na ruby a prekvapujúco vystupňovaná do polohy odporujúcej logike.
Vzkriesenie sa odohráva v ruskom vydavateľstve, ktoré je existenčne závislé na slávnom spisovateľovi, ktorého knihy vydáva. A práve tento človek stagnuje. Až po uši zaľúbený do šéfky vydavateľstva je však ochotný pokračovať v práci a písať. Písať na jej nahé telo nový román, a to doslova. Alebo nás napríklad udivuje vrátnik, ktorý verí, že ho celý život miluje žena, ktorú pozoruje iba z diaľky. Jednoznačný „prípad“ pre múdreho psychológa, ktorý má v prípade takéhoto čudáctva úplne jasno, rovnako ako vo veciach lásky. Vzťahy ôsmich hrdinov príbehu pripravia prekapivé rozuzlenia. Niektorí prežívajú stavy ako na hojdačke, kolíšu sa z rozumnosti do neuveriteľna a zas späť a iných Intuícia neochvejne vedie k viere v božiu Prozreteľnosť.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Chystáte sa na ples? Pozrite, ako to vyzeralo na tom swingovom minulý rok.

Toto nie je obyčajný ples: V Žiline sa zabavíme swingovo
6
Galéria
Zdroj: SpicyBrown

Ak zábava doma, tak nech to má grády! :)

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM