Michal Demjanovič Kultúra

Čo prinesie nový týždeň v Žiline a okolí? Redakčný výber z akcií

Hľadáte odreagovanie po práci či program počas dovolenky? Ak si neviete vybrať, pomôže vám náš výber šiestich z nich.

Ilustračný obrázok k článku Čo prinesie nový týždeň v Žiline a okolí? Redakčný výber z akcií
Zdroj: TASR

Juliana Höschlová (Cz): I WANT

15. – 26. 8. 2016, Stanica Žilina Záriečie

Výstava, ktorej ústrednou témou tvorby českej multimediálnej umelkyne Juliany Höschlovej je človek. Prostredníctvom kresby, videí či performance skúma jednak individuálny vzťah jednotlivca k vlastnej identite a telesnosti, ale aj celospoločenské témy, akými sú náboženstvo, utečenecká kríza či vplyv médií a marketingových stratégií na náš každodenný život.

Slovania na hornom považí

31. 5. – 23. 10.2016, areál Budatínskeho hradu

V priestore Žilinskej kotliny môžeme osídlenie prvými Slovanmi dokumentovať už na rozhraní 5. – 6. storočia. Slovania prišli do tejto oblasti pravdepodobne od severu, cez karpatské priesmyky, z územia dnešného Poľska. Na výstave sú prezentované archeologické nálezy zo sídlisk, pohrebísk a iné druhy nálezov, ktoré dokumentujú pracovné aktivity a bežný život vtedajšej včasnostredovekej spoločnosti.

Divoká banda

16. 8. 2016, o 20:30, Stanica Žilina Záriečie

Kultový western kontroverzného amerického režiséra Sama Peckinpaha je prelomovým dielom svojho žánru. Preslávil sa najmä drsným režijným štýlom a realistickými scénami násilia. Zásadnú inováciu však priniesol v koncepcii zápletky, ktorá nie je postavená na boji dobra so zlom, ale na boji cynických pištoľníkov so zvláštnym zmyslom pre česť proti bezcitným zloduchom bez akýchkoľvek zábran.

Anasoft litera: Dušan Dušek, Jaro Rihák – autorské čítanie

17. 8. 2016, o 19.00, Stanica Žilina Záriečie

Režisér Martin Šulík predstaví tvorbu svojich dvoch priateľov a tohtoročných finalistov literárnej ceny Anasoft litera, Dušana Dušeka a Jara Riháka. Okrem toho premietneme aj ich krátke dokumentárne portréty, ktoré vytvorili Miro Remo a Katarína Hlinčíková. Môžete sa tešiť na príjemný filmársky trialóg pod Rondlom.

Túlavé divadlo: Cafe Dostoyevski – pouličné divadlo

18. 8. 2016, o 20.30, Stanica Žilina Záriečie

Celkom nový Dostojevskij uprostred cirkusovej maringotky. Skvelé poviedky v adaptácii Túlavého divadla – asi najlepšieho a najznámejšieho pouličného divadla na Slovensku, ponúkajú jedinečné herecké príležitosti. Krokodíl zožerie úradníka, ten z jeho žalúdka plánuje vlastné společenské obrodenie, Jemeljan hľadá pre svojho pána stratenú vestu.

Kvizové štvrtky s „Chytrým Kvízom“ v Klube Kolečko

18.08. 2016, o 20:00, Klub Kolečko, Žilina

Zabavte sa s priateľmi. Odpovedajte ako tím. Hrajte o ceny.Zábavný program pre večerné posedenie s priateľmi, počas ktorého odpovedáte ako tím na otázky, ktoré v priebehu večera predčitáva moderátor. Najlepšie tímy vyhrajú zaujímavé ceny.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM