Soňa Vanovčanová Kultúra

Čo ponúkne posledný mesiac roka?: TOP 10 podujatí pre Žilinčanov

Rok sa pomaly ale isto blíži ku koncu a zábava v meste naberá na obrátkach. Inšpirujte sa TOP desiatkou redakčného výberu.

Ilustračný obrázok k článku Čo ponúkne posledný mesiac roka?: TOP 10 podujatí pre Žilinčanov
Zdroj: bdz.sk

Koncert: Tóno hľadá tóny

Nedeľné matiné pre deti a rodičov

Nedeľa, 3. decembra, 16.00 hod., Dom umenia Fatra

Hudobná veselohra o túlavom psíkovi, ktorý na potulkách nájde veľa krásnych melódii a príbehov. Predmikulášske matiné plné výbornej swingovej hudby v podaní medzinárodne známej kapely Romana Fedéra. Nebude chýbať ani Mikuláš.

  • skupina Funny Fellows
  • Roman Féder, umelecký vedúci
  • príde aj Mikuláš

Koncert: Filip Tůma a Nela Pocisková & Symf. orch. sro

Utorok, 5. decembra, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Koncert: Filip Tůma a Nela Pocisková & 30 členný symfonický orchester Slovenského rozhlasu – dirigent Igor Dohović & Credance – tanečná skupina.

  • Svetoznáme songy, nádherné duety v podaní Filipa Tumu a Nely Pociskovej ako: Ave Maria, Carmen – ária Toreadora, Len kým si tu, Neviem sa nájsť, Adagio, Listen, Un amore cosi, Hallelujah, Besame, Funicula, O sole mio .....
  • Úžasný kultúrny zažitok, skvelé spevácke výkony, šarm a humor charizmatického Filipa a Nely, originalita tanečnej skupiny Credance.

Vianočný Malý trh

Sobota, 9. decembra, 10.00 – 18.00 hod., Nová synagóga v Žiline

Do čoraz krajšej budovy Novej synagógy príde opäť niekoľko desiatok predajcov zo širokého okolia. Príďte aj vy – na nákupy, alebo aspoň pre potešenie oka. Sobotňajšia ponuka je iná než nedeľná a my sami si nevieme vybrať, tak vám odporúčame, aby ste prišli oba dni. Ručíme za príjemný víkend v skvelej spoločnosti a inšpiratívnej atmosfére.

Folklórne vystúpenie: Čaro Vianoc

Sobota, 9. decembra, 16.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Vystúpenie FS Rozsutec zo Žiliny, FS Mladosť z Dubnice nad Váhom a FS Váh z Púchova. Každý rok, keď lístie opadalo zo stromov, dni sa začali krátiť a noci predlžovať, bolo to predzvesťou toho, že do dediny pomaly prichádza zima a s ňou aj všetky radosti blížiacich sa vianočných sviatkov. Väčšina prác sa v tom čase z polí a hospodárskych dvorov preniesla do gazdovských domovov spolu s hravosťou a veselosťou. Takto vznikali zvyky a obyčaje a rôzne bájky, ktoré sa dedia z generácie na generáciu a dodržiavajú sa dodnes.

Divadelné vystúpenie: Skaza Titaniku

Pondelok, 11. decembra, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Skaza Titaniku – príbeh, ktorý dodnes fascinuje a inšpiruje umelcov naprieč žánrami. John Fiske napísal vtipnú paródiu pre dvoch hercov, ktorí špekuľujú nad tým, ako by si skazu Titaniku zahrali, keby tú možnosť mali. Milan Lasica pôvodný nápad rozvinul, text upravil a vznikla hra plná humoru sebairónie a klaunských gagov.

Príbeh Titaniku je o ľudskej márnivosti a to je téma, ktorá je dnes možno aktuálnejšia ako kedykoľvek predtým. Aj preto je text hry iba inšpiráciou pre dvoch hercov – klaunov, ktorí takmer dve hodiny v plnom nasadení nás nielen zabávajú, ale ako správni klauni, povedia aj to, čo si iní dovoliť nemôžu…

  • Autor: John Fiske
  • Réžia: Karol Vosátko
  • Upravil: Milan Lasica
  • Účinkujú: Sväťo Malachovský a Michal Kubovčík
  • Preklad: Jan Kovář
  • Úprava: Milan Lasica
  • Scéna: Peter Janků
  • Kostýmy: Renáta Ormandíková
  • Videoprojekcia: Jozef Koháry
  • Hudobná spolupráca: Ľubica Malachovská Čekovská
  • Fotogaléria: Ctibor Bachratý

Koncert: Desmod – Unplugged

Pondelok, 11. decembra, 19.00 hod., Estrádna hala Domu odborov

Príďte si s nami užiť skvelú atmosféru na koncert legendárnej skupiny DESmod, ktorá sa zastaví v tvojom meste Žilina a predstavia nový album Molekuly zvuku.

Zábavná show: Vianoce s Miroslavom Donutilom

Utorok, 12. decembra, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Miroslav Donutil… Treba viac slov? Veď, kto by tohto vynikajúceho herca a skvelého rozprávača nepoznal? Obľúbený český herec sa predstaví vo svojom programe vo Vianočnom čase a svojimi príhodami a ich geniálnym podaním Vás dokáže rozosmiať, fantasticky zabaviť, ohúriť, ba dokonca aj rozplakať! Nenechajte si ujsť Vianočnú show aktuálne najlepšieho českého rozprávača a zabávača. Veľkým zážitkom bude aj jeho exkluzívny hosť. Hudobným hosťom večera bude Emma Drobná.

Slovensko Advent 2017: Folklórny súbor Urpín

Štvrtok, 14. decembra, 19.30 hod., Nová synagóga v Žiline

Koncert a priamy prenos relácie RTVS

Slovensko Advent je každoročný projekt RTVS, ktorý spája umenie a kultúru s ušľachtilým charitatívnym rozmerom. Od 4. do 22. decembra vám od pondelka do piatku prinesie naživo 15 adventných koncertov z 15 miest Slovenska. Jeden z týchto večerov budeme opäť hostiť v Novej synagóge. Prvýkrát to bolo na stavenisku, teraz v zreštaurovanej architektúre Petra Behrensa.

Spojenie to bude netradičné – modernistická stavba + centrum súčasného umenia + folklórny súbor. A bude to prominentný folklórny súbor Urpín z Banskej Bystrice, ktorý minulý rok vyhral talent show RTVS Zem spieva. Za súčasné umenie budú Urpínu v diskusii s moderátorom Martinom Staňom kontrovať vizuálni umelci Lucia Gašparovičová a Juraj Gábor a tanečník a choreograf Jaro Viňarský, s ktorými spolupracujeme na Stanici aj v Synagóge.

Koncert: Akustické rockové Vianoce (Unplugged)

Piatok, 15. decembra, 19.00 hod., Estrádna hala Domu odborov

19. ročník podujatia. Tento rok budú „rockovky“ absolútne výnimočné. Po prvý krát vo svojej histórii sa udejú ako pohodový Vianočný akustický koncert spojený s talkshow. Zárukou jedinečnej atmosféry budú Tomáš Bezdeda & band, kapely Arzén, Aya, moderátor Rádia Slovensko Roman Bomboš a hľadisko upravené na sedenie.

Divadelné predstavenie: OTHELLO alebo Škrtič Benátsky

Streda, 20. decembra, 19.00 hod., Bábkové divadlo Žilina

Večerné stredy pre dospelých v Bábkovom divadle Žilina

Príbeh Othella z pera Williama Shakepeara sa preslávil po celom svete. Hlavný hrdina je čestný, odvážny, cnostný, nevšíma si zákerné problémy a intrigy, ktoré ho obklopujú. Othellove spoločenské úspechy a šťastie nedávajú spávať jeho priateľovi Jagovi. Problémy prepuknú najmä po tom, keď Othello urazí Jagovu márnomyseľnosť a nedostatočne ho spoločensky odmení. Cesty oboch kamarátov sa nadobro rozídu. Jago sa stáva úhlavným Othellovým nepriateľom. Vedie proti nemu skrytý a zákerný boj. Othella zmanipuluje a vyvolá v ňom slepú žiarlivosť, ktorú nedokáže ovládať a útočí voči sebe, najbližším…

Režisér Jakub Nvota sa dal nahovoriť, tragédiu trochu prepísal a v Žiline nedávno uzrelo svetlo námestia predstavenie Othello alebo škrtič benátsky. Zrazu je ťažšie rozpoznať, či je Othello obeťou Jagovej zloby. A či Jago patrí k najväčším zlosynom v histórii svetovej dramatickej literatúry. Tragédia prekvapí komickým koncom.

  • Autor: W. Shakespeare
  • Hudba: Andrej Kalinka
  • Scénografia: Nataša Janíková
  • Scenár a réžia: Jakub Nvota a.h.

Hrajú: Jana Eliášová, Jozef Abafi, Ján Demko, Barbora Juríčková, Peter Palik, Milada Filipčíková, Juraj Tabaček / Ján Homolka a.h., Bibiana Tarasovičová, Andrej Kalinka a. h./Peter Vaňouček a.h.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM