Igor Petrík Rôzne

Čo je vo veci? V Parku Ľudovíta Štúra chcú vyrúbať 237 stromov

Mesto plánuje zrekonštruovať Park Ľudovíta Štúra. Rekonštrukcii bude predchádzať výrub drevín, práce sú rozdelené do dvoch etáp.

Ilustračný obrázok k článku Čo je vo veci? V Parku Ľudovíta Štúra chcú vyrúbať 237 stromov
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto zrekonštruuje Park Ľudovíta Štúra. Pred rekonštrukciou je podľa primátora Igora Chomu potrebné vyrúbať niektoré dreviny a táto práca je rozdelená do dvoch etáp.

V prvej etape sú na výrub navrhnuté všetky dreviny v zlom zdravotnom stave, s hnilobami, dutinami a iným poškodením. Tiež dreviny z porastov, u ktorých je potrebné urobiť biologickú prestavbu z dôvodu prestarnutých porastov. Výrub sa robí aj z kompozičných dôvodov.

„Do konca tohto mimo vegetačného obdobia, do 31. mája, začneme s realizáciou prvej etapy výrubov v prvej časti parku, vo vzdialenejšej časti od sochy Ľudovíta Štúra, ale len čiastočne,“ povedal Choma.

„Na výrub je v prvej etape celkovo navrhnutých 237 kusov stromov a takmer všetky solitérne kríky a porasty.“ Ostatné dreviny sú navrhnuté na ošetrenie, približne 126 kusov stromov, v alejách a tiež pozdĺž východného chodníka. Tieto práce by sa takisto mali urobiť v tomto roku, počas vegetačného obdobia.

„Druhá etapa nasleduje po prvej v horizonte približne desať rokov, ide o výchovné prebierky, ktoré uvoľnia ďalši priestor na vekovú a druhovú prestavbu.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM