Igor Petrík Samospráva

Cintoríny v meste budú mať nového správcu: Mesto doterajšiemu vypovedalo zmluvu

Od októbra prejde správa všetkých cintorínov v meste pod spoločnosť Žilbyt. Radnica tak podľa vlastných slov reagovala na nespokojnosť s doterajším správcom, spoločnosťou Funeral. Už jej vypovedala zmluvu.

Ilustračný obrázok k článku Cintoríny v meste budú mať nového správcu: Mesto doterajšiemu vypovedalo zmluvu
Zdroj: TASR

Od 1. októbra bude spravovať všetky žilinské cintoríny mestská spoločnosť Žilbyt. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval primátor Žiliny Igor Choma. Doterajšiemu správcovi, firme Funeral, vypovedala radnica 15. decembra minulého roku zmluvu a od 1. januára 2015 jej plynie výpovedná lehota. Končí 30. septembra.

Hlavným dôvodom vypovedania zmluvy firme Funeral je podľa Chomu nespokojnosť zo strany obyvateľov, návštevníkov cintorínov a nájomcov hrobových miest. „Napriek upozorneniam na Starom cintoríne zahusťovala cintorín novými hrobmi, písomne nevyzývala ani neupozorňovala nájomcov hrobových miest o zaplatenie nájmu za hrobové miesto, nezabezpečovala revízie energetických zariadení v domoch smútku, taktiež zanedbávala bežné údržby, ako sú opravy domov smútku, či chodníkov,“ tvrdí Igor Choma.

Roboty je veľa

Ako ďalej povedal, k tomu, aby cintoríny nejako vyzerali, bude potrebný určitý čas a investícia. „Čo je zanedbané, musíme teraz dávať do poriadku. Venovať sa oploteniu na Starom cintoríne, ktoré je v katastrofálnom stave, musíme ísť do úpravy chodníkov a do prípravy nových. Po novom roku pôjdeme do prípravy novej siete cestičiek na cintorínoch tam, kde sa bude pochovávať a pritom budeme riešiť všetko, čo sa vo veľkej miere obyvateľmi využíva,“ vysvetlil. Radnica plánuje aj vybudovanie novej prístupovej cesty na Nový cintorín. „Pôvodná je vo vlastníctve spoločnosti Funeral. Keď sa s ňou rozídeme, musíme sa vyhnúť tomu, aby nám nezamedzila prístup na cintorín,“ dodal primátor.

Podľa Vincenta Francla, majiteľa firmy Funeral, sa tvrdenia primátora nezakladajú na pravde. „Ľudia posielali listy priamo na mesto primátorovi, že boli spokojní. Za 30 rokov boli proti mne napísané dva. Jeden bol neopodstatnený a druhý sa týkal toho, že bolo viac smetí na dušičky. Pred troma rokmi prebehlo výberové konanie. My sme do toho išli, lebo nikto nechcel. Po dvoch rokoch nás primátor prehodnotil, čo bolo v zmluve. S tým, že všetko je v poriadku. Krátko po voľbách, ešte nebol primátorom, nám dal výpoveď,“ povedal pre Žilina 24.

Funeral nesúhlasí

Chomove vyjadrenia vníma ako osočovanie firmy a urážku na cti. Dodal, že zvažuje aj právne kroky. „Sú tam dosť závažné slová použité, ktoré si on neuvedomil.“ Nesúhlasí ani s tvrdeniami o prístupovej ceste na Nový cintorín. „Tá cesta, ktorú sme vybudovali pred 23 rokmi, je pre občanov mesta a bude pre občanov mesta. Za to, čo je medzi nami, občania nebudú trpieť. Tam chodia aj vozičkári a ťažko chorí ľudia,“ uzavrel.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM