Aktualizované Anton Hrachovský Správy

Chystáte sa na víkend do hôr? Meteorológovia hlásia lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Ide o tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa na víkend do hôr? Meteorológovia hlásia lavínové nebezpečenstvo
Zdroj: TASR

Vplyv na nebezpečenstvo lavín má predchádzajúce sneženie sprevádzané silným vetrom, informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Veľké rozdiely

„V rámci jedného pohoria však môžu byť veľké rozdiely, zvýšené lavínové nebezpečenstvo vo Vysokých Tatrách platí pre západnú časť. Na východe a v Beliankach je lavínové nebezpečenstvo mierne,“ podotkol Kyzek.

Nový sneh tvorí nestabilné snehové útvary – snehové dosky, vankúše a preveje. Častý je ich výskyt aj v nižších polohách, okolo hranice lesa. Uvoľnenie lavíny je možné na strmých svahoch už pri malom dodatočnom zaťažení. Taktiež je možný zosuv stredne veľkých spontánnych lavín. „Pohyb vo vysokohorskom prostrední neodporúčame ľudom bez znalosti lavínovej problematiky a lavínovej výbavy,“ zdôraznil Kyzek.

Sneh a mínusové teploty

Sobota

V sobotu ráno bolo na horách zamračené hmlisté počasie, vo Vysokých Tatrách polooblačno. Teplota vzduchu sa vo vysokých polohách pohybovala v rozpätí od mínus 15 do mínus ôsmich stupňov Celzia, v stredných polohách od mínus ôsmich do mínus troch stupňov Celzia. Fúkal slabý, na hrebeňoch mierny západný alebo juhozápadný vietor s rýchlosťou dva až šesť metrov za sekundu, v nárazoch vo vysokých polohách sedem až 14 metrov za sekundu.

Nedeľa

V nedeľu ráno bolo na horách zamračené hmlisté počasie, na mnohých miestach so slabým snežením. Teplota vzduchu sa vo vysokých polohách pohybovala v rozpätí od mínus 15 do mínus ôsmich stupňov Celzia, v stredných polohách od mínus ôsmich do mínus štyroch stupňov Celzia. Fúkal však už mierny, na hrebeňoch čerstvý vietor južných smerov. I jeho rýchlosť bola oproti sobote vyššia – tri až desať metrov za sekundu, v nárazoch vo vysokých polohách miestami do 16 m/s.

Do 12 centimetrov nového snehu

Za uplynulých 24 hodín pripadlo do 12 centimetrov prachového snehu. Celkovo za periódu sneženia napadlo 25 až 50 centimetrov snehu. Nový sneh sa nachádza na tom tvrdom až zľadovatenom starom a je veľmi nepravidelne rozmiestnený. Na záveterných svahoch, v žľaboch a muldách dosahuje výšku 30 až 60 centimetrov, kde tvorí snehové dosky a vankúše a je veľmi slabo previazaný so starým snehom. Naopak, na vetrom exponovaných miestach je nový sneh úplne odfúkaný.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM