Správy Správy

Chomovú novelu podpísal prezident SR: Nevysporiadané pozemky pod existujúcimi cestami sa budú dať vyvlastniť

Pozemky pod existujúcimi diaľnicami či cestami, kde nie je možné uzavrieť dohodu medzi štátom a majiteľom, sa budú dať vo verejnom záujme vyvlastniť. A to najneskôr do konca roka 2020. Novelu cestného zákona z dielne primátora Žiliny Igora Chomu podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Ilustračný obrázok k článku Chomovú novelu podpísal prezident SR: Nevysporiadané pozemky pod existujúcimi cestami sa budú dať vyvlastniť
Zdroj: Webnoviny.sk

Novela nadobudne účinnosť v decembri tohto roka. Cieľom je podľa poslanca zefektívniť a zjednodušiť majetkovoprávne vysporiadanie pozemkov pod cestami. „To je vzhľadom na rozdrobenosť pozemkov na Slovensku veľmi zdĺhavé,“ odôvodnil Choma. Štát ako vlastník diaľnice či cesty tak bude môcť podať návrh na vyvlastnenie najneskôr do 31. decembra 2020.

Choma dáva novelou zároveň možnosť poskytnúť ľuďom pri vyvlastnení náhradu za výkup domu, bytu alebo nebytovej budovy nie v trhovej, ale vo východiskovej hodnote. To znamená, vo výške znaleckého odhadu hodnoty, za ktorú by bolo možné danú stavbu v súčasnosti postaviť. „Trhová cena je v prípade starších budov oveľa nižšia ako východisková,“ pripomenul.

Vlastník takejto stavby preto podľa neho nie je ochotný odpredať nehnuteľnosť za takých podmienok, aby za získanú sumu bol schopný postaviť alebo zabezpečiť stavbu v rovnakom štandarde. Po novom bude môcť majiteľ budovy dostať náhradu aj vo výške východiskovej hodnoty, ak je táto vyššia ako náhrada za vyvlastnenie. Ale iba ak sa dohodnú pred začatím vyvlastňovania. V prípade, že by majiteľ žiadal vyššiu náhradu za stavbu, môže sa obrátiť na súd, ale iba do jedného roka od rozhodnutia o vyvlastnení. Inak mu toto právo zanikne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM