Peter Handzuš Rôzne

Cestujete vlakom? Pozor na zmenu cestovného poriadku!

Od polnoci 9. decembra začne na železnici platiť nový cestovný poriadok. Ten prináša so sebou zmeny a aj rušenie spojov. Ak sa chystáte cestovať vlakom, dajte si pozor.

Ilustračný obrázok k článku Cestujete vlakom? Pozor na zmenu cestovného poriadku!
Foto: Marián Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pristupuje k pravidelnej každoročnej zmene grafikonu. Okrem zastavenia dopravy na piatich tratiach či zníženia počtu prímestských spojov na šiestich tratiach zavádza dopravca základ pre taktovú dopravu na celom Slovensku. To znamená, že väčšina spojov bude od 9. decembra premávať v pravidelných časových intervaloch.

„Predpokladáme, že do roku 2014 by sme už mohli mať na Slovensku funkčný taktový grafikon,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave generálny riaditeľ sekcie železničnej dopravy a dráh Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Jiří Kubáček.

Vlakov ubudne

Vo vnútroštátnej doprave sa od 9. decembra zastaví osobná železničná doprava na tratiach z Turne nad Bodvou cez Plešivec po Jesenské, z Prievidze po Nitrianske Pravno, zo Starej Ľubovne po Plaveč, zo Spišských Vlachov po Spišské Podhradie a z Bánoviec nad Ondavou po Veľké Kapušany.

Výrazne znížené počty prímestských vlakov budú na úsekoch z Leopoldova po Nové Mesto nad Váhom, z Hronskej Dúbravy po Banskú Štiavnicu, z Liptovského Hrádku po Poprad Tatry, z Kežmarku po Starú Ľubovňu, z Turne nad Bodvou po Košice a z Lipian po Plaveč.

V rámci diaľkovej vnútroštátnej dopravy sa od nového cestovného poriadku rozširuje počet diaľkových vlakov. A to najmä na tratiach z Bratislavy do Zvolena či zo Zvolena do Žiliny a do Košíc, ale aj z Bratislavy do Prievidze. Dopravca tiež zavádza nový expresný vlak Chopok, ktorý bude jazdiť medzi Košicami a Bratislavou.

V medzištátnej doprave bude na trati z Budapešti cez Bratislavu a do Brna vedený nový pár vlakov. Novinkou bude aj predĺženie trasy vlakov EuroCity Moravia do Varšavy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM