Soňa Vanovčanová Iné športy Šport

Celosvetová akcia prvý raz v našom meste: Žilinčania, pridáte sa?

Do Žiliny po prvý raz zavíta charitatívny beh Wings for Life World Run. Bežať sa bude pre dobrú vec...

Ilustračný obrázok k článku Celosvetová akcia prvý raz v našom meste: Žilinčania, pridáte sa?
3
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina

Charitatívny, celosvetový a s pohyblivou cieľovou čiarou. Taký je medzinárodný beh Wings for Life World Run, ktorý sa na Slovensku beží už päť rokov a tento rok po prvýkrát zavíta aj do Žiliny. Informácie o podujatí poskytla pre redakciu Žilina24 hovorkyňa žilinskej radnice Barbora Zigová.

Uviedla, že naše mesto sa tak stane súčasťou jedinečného podujatia, ktorého stopercentný výťažok zo štartovného putuje priamo na výskum poranenia miechy.

„V prvú májovú nedeľu (6. mája 2018) odštartujú bežci na celom svete v rovnaký moment. V Spojených štátoch amerických vyrazia na trať pri východe slnka, v Japonsku pri západe slnka a v Žiline štartujeme o 13.00 hod v Budatínskom parku, odtiaľ sa pobeží po nábreží Váhu a späť. Jeden okruh má približne 5,1 km,“ uviedla Zigová.

Beh je podľa hovorkyne špecifický v tom, že sa nebeží za vzdialenou cieľovou čiarou, naopak, cieľová čiara postupne dobieha bežcov. Pol hodiny po tom, ako odštartuje beh, pohyblivá cieľová čiara – stíhacie auto Catcher Car vyráža a začína dobiehať bežcov, až kým nedobehne posledného na trati. Koho auto predbehne, ten preteky končí. Môže to byť na ktoromkoľvek kilometri. Oficiálnym víťazom sa stane ten, kto na trati ostane posledný. Catcher Car sa nachádza na dvanástich oficiálnych tratiach, na ďalších, i na našej žilinskej, poslúži bežcom mobilná aplikácia, bežci teda budú musieť mať pri sebe mobil.

Aktuálny rekord na Slovensku drží Marek Mockovčiak, ktorý zabehol takmer 63 kilometrov. Vo svete je rekordérom Švéd Aron Anderson. Podarilo sa mu zabehnúť 92,14 kilometrov. Minulý rok sa do behu zapojilo 155 288 bežcov, tento rok sa očakáva ešte vyšší počet.

Viac informácií o behu je k dispozícii na https://www.wingsforlifeworldrun.com/sk/. Registrácia prebieha v aplikácii Wings for Life World Run APP, ktorá je dostupná na stiahnutie pre zariadenia iOS a Android.

Koordinátor behu v meste Žilina je Matej Franek: 0908 930 093, matej.franek@zilina.sk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM