Kultúra

Čas veľkonočný: Medzinárodná výstava s jedinečnými dielami

Asi každý človek sa po tuhej zime zaraduje príchodu jari, ktorá v sebe prináša nový život, ale hlavne sviatočné dni v čase Veľkej noci. Na oslavu týchto dní pripravuje každoročne Krajské kultúrne stredisko v Žiline výstavu prác ľudovoumeleckých tvorcov žilinského regiónu Čas veľkonočný.

Ilustračný obrázok k článku Čas veľkonočný: Medzinárodná výstava s jedinečnými dielami
Zdroj: Dnes24.sk

Tohoročná výstava je výnimočná, má totiž prívlastok medzinárodná. Svoje diela prinieslo päťdesiat jeden uznávaných tvorcov nielen z nášho regiónu. Hostia prišli z Turca, Kysúc, východného Slovenska, ale i z Českej republiky. Myšlienky, životné príbehy s hlbokou láskou pretavené v majstrovských dielach čipkárok, rezbárov, drotárov, medovnikárov – jednoducho všetkých autorov tradičnej ľudovej tvorby, vytvorili a umocnili pojem národnej kultúry.

Svojimi dielami uvili prekrásny farebný veniec na oslavu jedinečných sviatkov jari. Medzi exponátmi nechýbajú tradičné veľkonočné vajíčka zdobené rôznymi pôvodnými, ale i modernými technikami, drôtené misy, maľby, výrobky zo šúpolia, tkané koberce a obrazy, ale aj drevorezby so sakrálnou tematikou, vyrezávané hračky, bačovský riad, valašky, píšťalky, fujary… Výrazné zastúpenie majú aj práce vytvorené z textilu.

Za všetkých umeleckých tvorcov možno spomenúť vyznanie rezbára, majstra ľudovej umeleckej výroby Víta Pieša – „Bez lásky neexistuje nič …“

Našu jarnú výstavu sme symbolicky otvorili čičmanskou piesňou v podaní Detského folklórneho súboru Stavbárik zo Žiliny na vernisáži v Makovického dome 6. marca 2013. Výstava je predajná a pozrieť si ju môžete do 27. marca 2013 v pracovných dňoch od 8:00 do 16:00 h. Na požiadanie výstavu sprístupníme aj mimo otváracích hodín.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM