Soňa Vanovčanová Kultúra

Carneval je pred nami: Žilinčania, pripravte si masky, toto všetko nás čaká!

Fašiangové slávnosti sú predo dvermi a Žilinu čaká 14. ročník Carnevalu. Ulice mesta zaplavia masky z celého Slovenska. Tešme sa na hudbu, tanec a neviazanú zábavu.

Ilustračný obrázok k článku Carneval je pred nami: Žilinčania, pripravte si masky, toto všetko nás čaká!
11
Galéria
Zdroj: TASR

Mesto Žilina pripravilo ďalší ročník podujatia Carneval – Žilinský festival fašiangových masiek. Po štrnástykrát zaplavia žilinské ulice masky z celého Slovenska. Počas podujatia budú do tanca hrať Taktici a o pravú fašiangovú zábavu sa postarajú folklórne súbory z celého okolia. O podujatí informovala hovorkyňa mesta Barbora Zigová.

Masky po celom meste

„Karnevalový sprievod začne svoj pochod v piatok 9. februára 2018 o 14.30 hod. spred budovy Mestského úradu v Žiline, prejde cez Mariánske námestie po Farských schodoch až na Námestie Andreja Hlinku. Za zvukov veselej hudby a tanečným krokom budú masky pokračovať ďalej po Národnej ulici a vrátia sa späť na Mariánske námestie, kde je od 15.30 hod. pripravený hlavný program žilinského Carnevalu,“ uviedla hovorkyňa žilinskej radnice.

Na čo sa môžeme tešiť?

Na pódiu sa predstavia deti z detských folklórnych súborov Hajovček, Lieska a Cipovička i žiaci zo Súkromnej základnej umeleckej školy Slovenských dobrovoľníkov v Žiline. Svoje umenie predvedú tiež folklórne súbory Jurošík a Rozsutec. Záver programu bude patriť skupine Taktici. „Pre fašiangové obdobie sú typické karnevaly, zábavy a tancovačky, to vedeli už i naši starí rodičia. Mňa osobne veľmi teší, že sa nám darí tieto tradície zachovávať aj v našom meste a už štrnásty rok organizujeme tento sprievod, ktorý patrí k najväčším sprievodom masiek na Slovensku,“ povedal žilinský primátor Igor Choma a zároveň pozval všetkých Žilinčanov a návštevníkov mesta užiť si túto výnimočnú fašiangovú zábavu. Podľa jeho slov je to jedno z najobľúbenejších podujatí, ktoré mesto Žilina každoročne pripravuje.

Okrem zábavy aj dobré jedlo

Ako podotkla Zigová, návštevníci karnevalu si budú môcť fašiangy naplno vychutnať. A to nielen prostredníctvom jedinečnej atmosféry, ale aj vďaka tradičným dobrotám, ktoré podávali počas fašiangového obdobia naše staré mamy. O ochutnávky týchto špecialít sa postará ženský spolok Živena zo Žiliny. „Vyvrcholením dňa bude pochovávanie basy, ktoré na fašiangovej zábave nesmie chýbať a ktoré symbolicky ukončí obdobie plné svetských radovánok,“ dodala Zigová.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM