Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Čaká nás atraktívne vesmírne divadlo: A TOTO sa chystá priamo v Žiline!

Pozorovanie pozoruhodného úkazu si budete môcť vychutnať už o niekoľko dní. Tu sú podrobnosti...

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás atraktívne vesmírne divadlo: A TOTO sa chystá priamo v Žiline!
Zdroj: TASR

Patríte k milovníkom rôznych astronomických úkazov? Jeden atraktívny jav môžete vidieť už onedlho na nočnom nebi. Ako povedal pre Žilinu 24 Miroslav Znášik, samostatný odborný pracovník Krajskej hvezdárne v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja Žiline, už 27. júla nás čaká veľká udalosť.

„Ide o úplné zatmenie Mesiaca a zároveň najdlhšie v tomto storočí. Fáza úplného zatmenia potrvá takmer jednu hodinu a 43 minút,“ uviedol Znášik.

Ako doplnil, zatmenie začne 27. júla o 20:24:27 SELČ po východe Mesiaca nad horizont ako čiastočné a cez fázu úplného skončí ako polotieňové zatmenie až o 1:28:37 nasledujúceho dňa, 28.7.2018. „Zatmenie od zatmenia sa sfarbenie, ale najmä jeho odtieň a jasnosť líšia. Typické letné zatmenie je nízko nad obzorom a tmavne úbytkom svetla v atmosfére,“ do­dal.

Zatmenie Mesiaca je podľa Miroslava Znášika skvelou príležitosťou fotografických pozorovaní pre astronómov-amatérov. Okrem spoľahlivého fotoaparátu potrebujú už iba statív. "Kto nemá dlhoohniskový objektív, môže sa pokúsiť o „postupku“, sled snímkov približne rovnako dlhou expozíciou nepohyblivou kamerou v ekvidištančných intervaloch (doporučujeme 3 – 5 minút). Zorné pole orientujeme pritom tak, aby expozície pokrývali uhlopriečku snímok tak, že stred zatmenia bude v strede zorného poľa. Zložením obrázkov sa vytvorí finálna verzia zatmenia, popisujúca zmeny polôh voči tieňu a súčasne horizontu pozorovacieho miesta, vysvetlil.

Zatmenie Mesiaca je aj pre moderného pozorovateľa mystickým zážitkom. Stačí sa len rozhodnúť, s kým ho budete prežívať. Ak vám vyhovuje väčšia spoločnosť, môžete sa pridať ku pozorovaniu Krajskej hvezdárne v Žiline, ktoré začne 27. júla 2018 za priazne počasia od 20:20 na vrchole Veľkého dielu s prenosným ďalekohľadom a podľa výšky Mesiaca sa postupne presunie na pozorovateľňu Krajskej hvezdárne na Malý Diel. „Sám, alebo v dvojici, ale spolu s malým binokulárnym ďalekohľadom (napr. 7 × 50, 10 × 50 alebo väčším), môžete pozorovať zatmenie z ľubovoľného miesta, ktoré má Mesiac nad obzorom a prežiť tento mimoriadny, ale stále tajomný zážitok tohto leta podľa vlastnej vôle,“ uzavrel Miroslav Znášik.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM