Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Budú sa vám slinky zbiehať: Mária (69) zo Žiliny prezradila fantastické recepty z húb!

V jednoduchosti je krása! Pozrite si 3 TOP recepty, ktoré pripravovali z čerstvých húb už naše prastaré mamy.

Ilustračný obrázok k článku Budú sa vám slinky zbiehať: Mária (69) zo Žiliny prezradila fantastické recepty z húb!
Zdroj: zilina.dnes24.sk

V čom spočíva hubárske majstrovstvo? Nielen huby nájsť, ale ich aj chutne pripraviť. Čo všetko ľudia z húb pripravujú? Po tradičných hubových receptoch sme sa poobzerali v okolí nášho mesta.

Ako pre Žilina24 prezradila Mária (69) zo Žiliny, už jej stará mama v Stránskom pripravovala z čerstvých nazbieraných hríbov vynikajúci prívarok. „Vždy, keď sa starý otec vrátil z lesa a priniesol čerstvé biele hríby, stará mama z nich uvarila smotanovú omáčku. Mliečne výrobky sme mali vlastné a aj zeleninu či zemiaky sme si dopestovali sami, takže po vojne to bolo lacné sezónne a navyše veľmi chutné varenie,“ dodala.

Zhotovenie omáčky podľa Márie nie je veľmi náročné, potrebujeme len tie správne suroviny: 3 lyžice masla, hladká múka, 1 l vody, 1 šľahačková smotana, 300 g čerstvých hríbov, stredne veľká cibuľa, soľ, na dochutenie trošku cukru a octu alebo citrónovej šťavy.

Postup: Pripravíme si hlbšiu panvicu alebo stredný hrniec, do ktorého dáme rozpustiť 2 lyžice masla, na ňom doružova popražíme nadrobno pokrájanú cibuľku a pridáme nakrájané hríbiky. Tie spolu s cibuľkou podusíme dochrumkava asi 10 minút. Potom pridáme 3 lyžice hladkej múky, popražíme doružova a zalejeme vodou tak, aby sa huby dusili. Keď budú huby mäkké, pridáme do nich zvyšnú vodu a smotanu, podľa chuti ešte môžeme dosladiť a pridať trošku octu alebo citrónovej šťavy. Prevaríme a odstavíme. Omáčka je hotová! Podávame s „dlávenými“ zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Ďalším zaujímavým receptom je krúpna baba s hubami. Do pôvodného sa pridávalo údené mäso, no v čase, keď rastú huby sa nimi zvykne nahrádzať. Najčastejšie tvrdšími hríbovitými hubami, „modrákmi“ (hríb zrnitohlúbikový).

Budeme potrebovať: Zmes hríbovitých húb, zemiaky, krúpy (č.3), cesnak, 1 strednú cibuľu, mleté čierne korenie, majoránku, soľ, rasca, štipku štipľavej papriky a poprípade vodu, v ktorej sa varilo údené mäso alebo slanina, prípadne vývar.

Postup: Olúpané zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle a zmiešame s uvarenými krúpami. Pokrájanú cibuľku a tretinu cesnaku zľahka krátko osmažíme na masti, pridáme mletú papriku, čierne korenie a ešte horúce vylejeme na zmes zemiakov a krúp spolu so zvyškom nadrobno pokrájaného cesnaku. Primiešame vodu z údeného, respektíve vývar v monžstve, aby zmes nebola riedka, ale dala sa roztrieť na plech alebo pekáč a dochutíme majoránom a rascou.

Na vymastený pekáč dáme polovicu zmesi, preložíme hrubšími plátmi húb, ktoré sme predtým opražili na cibulke a trošku podusili. Na huby dáme zvyšok ochutenej zmesi a necelú hodinku pečieme na 180 °C. Keď je zmes dozlatista upečená, odstavíme ju, necháme trošku vychladnúť a podávame ešte teplú s uhorkou či kyslým mliekom.

Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Sezónnou špecialitou z húb varenou v našom meste je polievka zo zmesi húb s mrvančekmi. Na túto budeme potrebovať okolo 300 g čerstvých húb – najlepšie zmes kuriatok, rýdzikov, plávok, prípadne mladučkých aromatických prašiviek. Také isté množstvo zemiakov, 2 lyžice bravčovej masti, 2 lyžice hladkej múky, petržlenovú vňať a soľ. Na mrvančeky budeme potrebovať hrubú múku a 1 vajce.

Postup: Očistíme a nakrájame si huby a zemiaky nadrobno. Spolu povaríme v približne 2 litroch osolenej vody. Medzi tým si pripravíme bledú zápražku z bravčovej masti a hladkej múky, taktiež cesto na mrvance. Mrvance pripravíme z hrubej múky a 1 vajíčka tak, že pridávame múku do vajíčka dovtedy, kým bude mať konzistenciu vhodnú na strúhanie alebo ručné tvarovanie mrvančekov. Tie pripravíme tak, že z kúsočkov cesta tvarujeme medzi prstami drobné guľôčky.

Keď sú zemiaky a huby takmer hotové, zavaríme do polievky bledú zápražku a mrvance, povaríme ešte 5 – 10 minút a na záver pridáme posekanú petržlenovú vňať. A polievka je hotová! Podávať môžeme s chlebom alebo v rozkrojenej vydlabanej žemli.

Zdroj: zilina.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM