Slávka Kellová Kultúra

VIDEO: Sochári navrhujú súsošia na Háji, pozrite si zábery z roku 1959

Háj – Nicovô v Liptovskom Mikuláši je pamiatkou na padlých vojakov, ktorí bojovali za našu slobodu počas II. svetovej vojny. Z tohto miesta je krásny výhľad na celé okolie Liptovského Mikuláša. Pozrite si video ako vznikali tunajšie sochy a pamätník.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Sochári navrhujú súsošia na Háji, pozrite si zábery z roku 1959
Foto: Slávka Kellová

Dominantu pamätníka tvorí vysoký švorboký do vrchu sa zužujúci pylón z bieleho travertínu, na vrchole ktorého je päťcípá kovová hviezda. Spodnú časť pylónu tvoria reliéfy, ktoré zobrazujú pomoc ranenému, uctenie zástavy, kladenie venca a výjav nad hrobom. Pod pylónom vedie široké schodisko, na konci ktorého sú dve nadrozmerné súsošia, vyrobené z bronzu. Na okrajoch pomníka sú umiestnené aj bronzové misy s gréckym ohňom.

Na priečelí pamätného miesta sa týčia dve súsošia. Prvé, ktoré vytvoril akademický sochár Alfonz Groma zobrazuje ženu s holubicou a vojaka so zástavou, ako znak víťazstva a mieru. Ľavé súsošie vytvoril ďalší akademický maliar Miroslav Ksandr z Liptovského Mikuláša. Jeho dielo zobrazuje dvoch vojakov držiacich bojovú zástavu, ako znak prísahy. Práve ich práca pri tvorbe súsoší je zachytená na videu z roku 1959.

Po oboch stranách širokého schodiska sa nachádza cintorín. Odpočíva tu viac ako 1350 hrdinov. Pamätník bol verejnosti odhalený 9. mája 1961. Každý rok sa tu koná spomienková slávnosť s kladením vencov na výročie oslobodenie mesta. V minulosti sa tu konali aj prísahy vojakov.

Haj - Nicovô
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM