Rôzne

Biela pastelka aj tento rok: Prečítajte si, ako príspevky uľahčujú život nevidiacim

Ceruzka s bielou tuhou – pre niekoho nepraktická vec, pre iného dôležitý symbol, ktorý ukazuje cestu v tme. Zoznámte sa s Bielou pastelkou. Verejnou zbierkou pre tých, ktorým osud vzal schopnosť vidieť.

Ilustračný obrázok k článku Biela pastelka aj tento rok: Prečítajte si, ako príspevky uľahčujú život nevidiacim
Zdroj: Dnes24.sk

V stredu 25. septembra sa k pomoci ľuďom, ktorí prichádzajú o zrak postupne, nevidia od narodenia, alebo sa vo večnom šere ocitli po autonehode, môžete pridať aj vy. Stačí, ak si od dobrovoľníkov v uliciach, ktorí budú oblečení v tričkách s nápisom Biela pastelka a v rukách ponesú zapečatenú pokladničku, kúpite spinku s vyobrazením ceruzky za symbolické 1 €.

Pomôcť však môžete už teraz poslaním SMS správy v hodnote 2 € na číslo 820 alebo ľubovoľným vkladom na účet číslo 4030016212/3100 až do konca roka.

Zbierku Biela pastelka organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska od roku 2002. Jej hlavným cieľom je pomôcť ľuďom s ťažkým zrakovým postihnutím viesť plnohodnotný život, v ktorom môžu študovať, pracovať, športovať, mať rodinu a priateľov. Biela pastelka pomáha nevidiacim vrátiť sa do života, a to doslova: vďaka jej výnosu môžu odborníci bezplatne poskytovať poradenstvo pri vyrovnávaní sa s postihnutím, pomáhajú nevidiacim a slabozrakým pri výbere pomôcok, učia ich chodiť s bielou palicou či pracovať na počítači, ktorý hovorí. Pomáhajú tiež blízkym ľudí so zrakovým postihnutím, ktorí chcú byť čo najústretovejší, no nevedia, ako na to.

„Vďaka príspevkom môžeme nevidiacim a slabozrakým na celom Slovensku pomáhať priamo u nich doma. Naučíme ich čítať a písať Braillovo písmo či navariť pre seba a svojich blízkych bez pomoci zraku,“ vraví PR manažérka únie Simona Šípová. Biela pastelka chce upozorniť na ťažkosti, s ktorými sa slabozrakí a nevidiaci denne stretávajú, a na predsudky, s ktorými musia bojovať. Dôležitá je samozrejme aj prevencia.

Bezplatné vyšetrenie očí

V Bratislave, Banskej Bystrici a Prešove budú mať návštevníci informačných stánkov špeciálnu možnosť nechať si bezplatne vyšetriť očné pozadie. „Včas tak zistia, či ich neohrozuje vekom podmienená degenerácia makuly, ochorenie, ktoré sa objavuje po 50. roku života a je najčastejšou príčinou straty vo vyššom veku. Včasným záchytom a odhalením sa však slepote dá predísť,“ povedala pre náš portál Šípová.

Informačné stánky nájdete 25. septembra v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí, v Banskej Bystrici n EuropaShopping Centre a v Prešove na Hlavnej ulici.

Dajte v stredu 25. septembra najavo svoju podporu ľuďom so zrakovým postihnutím pripnutím spinky. Ďakujeme!
Zbierka sa koná pod záštitou Mariána Geišberga.

Info aj na: www.bielapastelka.sk

foto: Biela pastelka na Facebooku

Biela pastelka
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM