Jozef Legéň Kultúra

Bezplatný vstup do galérii má úspech: Prvá nedeľa v mesiaci láka množstvo návštevníkov

Žilinskému samosprávnemu kraju (ŽSK) sa na základe pozitívnych polročných skúseností s bezplatným sprístupnením expozícií svojich piatich regionálnych galérií počas prvej nedele v mesiaci osvedčilo pripojenie k súvisiacemu projektu ministerstva kultúry.

Ilustračný obrázok k článku Bezplatný vstup do galérii má úspech: Prvá nedeľa v mesiaci láka množstvo návštevníkov
Zdroj: Dnes24.sk

„V porovnaní napríklad s ostatnými bežnými nedeľami je návštevnosť štvornásobne vyššia. Mnohí návštevníci potvrdzujú, že si práve vtedy zámerne a opakovane hľadajú cestu k nám. Jednoznačne vítajú možnosť pozrieť si zadarmo naše expozície a výstavy,“ skonštatovala riaditeľka Oravskej galérie Eva Ľuptáková.

Aj podľa riaditeľa Turčianskej galérie Ľubomíra Kraľovanského sú otvorené nedele vynikajúcim marketingovým nástrojom. „Nepochybne zatraktívnili a priblížili naše stále expozície i aktuálne výstavy umenia oveľa širšej verejnosti,“ zdôraznil Kraľovanský.

„Určite budeme pokračovať v tomto trende. Najbližšia príležitosť voľného vstupu do galérií v našej zriaďovateľskej pôsobnosti, medzi ktoré patria aj Liptovská, Kysucká a Považská galéria umenia, bude už túto nedeľu 1. septembra,“ dodal predseda ŽSK Juraj Blanár.

Medzi galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK patrí Kysucká galéria v Oščadnici, Liptovská galérie P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši, Oravská galéria v Dolnom Kubíne, Považská galéria umenia v Žiline a Turčianska galéria v Martine. Podrobnosti o otváracích hodinách a podmienkach vstupu nájdu návštevníci na webových stránkach jednotlivých galérií, stránkach ŽSK, ako aj prostredníctvom mobilnej aplikácie ZASK.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM