Správy

Bezplatná MHD pre dôchodcov: Dopravný podnik upozorňuje, čo treba dodržať

O tom, že mestskí poslanci schválili bezplatnú MHD pre občanov od 62. do ukončenia 69. roku veku s trvalým pobytom v meste Žilina, sme už písali. Dopravný podnik mesta Žiliny ale upozorňuje, aké podmienky musia ľudia dodržať.

Ilustračný obrázok k článku Bezplatná MHD pre dôchodcov: Dopravný podnik upozorňuje, čo treba dodržať
Zdroj: Dnes24.sk

Uznesenie o zmene Tarify MHD schválilo Žilinské mestské zastupiteľstvo na ostatnom (28.9.) zasadnutí. Bezplatná MHD pre občanov od 62 do ukončenia 69 roku veku začne platiť od 1. decembra tohto roku.

Podmienky na bezplatnú dopravu (BD):

1.) trvalý pobyt v meste Žilina, 2.) bezdlžnosť občana voči mestu, ako aj voči DPMŽ, ktorá bude overená priamo v predajných miestach dopravného podniku, 3.) cestujúci musí byť držiteľom čipovej (ČK) karty DPMŽ, v ktorej je vyznačený nárok na BD, 4.) cestujúci je povinný po vstupe do MHD si označiť ČK, 5.) nárok na BD je možné uplatniť až po ukončení platnosti, resp. až po vyčerpaní predplatených ciest v čipovej karte. Ak má v karte cestujúci zapísané cesty podľa pôvodných podmienok, musia byť vyčerpané. DPMŽ nebude predčasne ukončovať platnosť už zakúpených ciest a ani nebude vracať zostatkovú hodnotu ciest.

Spôsob uplatňovania si nároku na bezplatnú dopravu (BD):

1.) Cestujúci musí byť držiteľom čipovej karty DPMŽ, 2.) nárok na bezplatnú dopravu si cestujúci uplatňuje v predajných miestach dopravcu: Námestie A. Hlinku, Mestský úrad v Žiline.

Po overení bezdlžnosti a trvalého pobytu bude do čipu karty zapísaný nárok na BD s platnosťou na 365 dní. Vybavovanie žiadostí o zápis nároku na bezplatnú dopravu začne od 16. novembra na predajných miestach dopravcu.

Dopravný podnik zároveň upozorňuje:

1.) Ak občan nemá zapísaný nárok na bezplatnú dopravu v čipovej karte DPMŽ, nemôže bezplatne cestovať vozidlami MHD v Žiline.

2.) Cestujúcemu, ktorý má nárok na BD zapísaný v čipe karty, ale neoznačí si ju po vstupe do MHD, tomu prepravný kontrolór kartu zablokuje a tým cestujúci stráca nárok na BD. Ak takýto cestujúci bude chcieť využívať BD naďalej, musí si čipovú kartu odblokovať na predajnom mieste DPMŽ. Zároveň mu bude opätovne preverená bezdlžnosť. Ak bude naďalej „bezdlžný“, karta mu bude odblokovaná. V prípade, že ku dňu opätovného overenia bezdlžnosti, cestujúci nebude „bezdlžný“, stráca nárok na BD až do uhradenia si svojich záväzkov.

3.) V prípade, že cestujúci bude cestovať s čipovou kartou, ktorá bola zablokovaná, bude považovaný za cestujúceho bez platného cestovného dokladu a budú mu uložené štandardné sankcie v zmysle Mestského prepravného poriadku.

Celý článok si môžete prečítať TU

Foto: mesto Žilina

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM