Soňa Vanovčanová Kultúra Video

Bačovské pastorále: Oslava ovčiarstva súťažou a folklórom, FOTO a VIDEO

Športový areál v Dolnom Hričove patril bačovským tradíciám. Okrem strihania oviec bol pripravený aj folklórny program.

Ilustračný obrázok k článku Bačovské pastorále: Oslava ovčiarstva súťažou a folklórom, FOTO a VIDEO
4
Galéria
Zdroj: TASR

Športový areál v Dolnom Hričove patril v sobotu (11. 8.) oslave ovčiarstva. Tradíciu, ktorá sa zo Slovenska postupne vytráca, si tam počas Bačovských pastorál pripomenuli i súťažami a kultúrnym programom.

„Tento medzinárodný festival s ovčiarskou tematikou je zameraný najmä na bačovské pastorále. Má za cieľ najmä zachovávať tradíciu ovčiarstva, keďže ovečiek u nás v horách je čoraz menej a menej. Chceme preto poukázať na ovečky, poukázať na to, aké sú dôležité, že to nie je len o vlne, ale i mlieku,“ povedala Soňa Řeháková, riaditeľka Krajského kultúrneho strediska v Žiline, ktoré je jedným z organizátorov podujatia.
Práve na mlieko z oviec podľa nej poukáže súťaž o najchutnejší syrový výrobok, tú doplní i súťaž o najkrajšiu ovcu, ktorú budú hodnotiť aj návštevníci podujatia. „Máme prihlásených šestnásť účastníkov, z toho po dvoch z Talianska, Poľska a Čiech. Sú to profesionálni strihači a chceli sme ľuďom ukázať strihanie oviec, aby to mali priblížené naživo,“ uviedol Marián Chamaj, spoluorganizátor podujatia.

Pre návštevníkov boli pripravené aj súťaže koní v záprahu a o najkrajšiu syrovú tortu. „Na ovčiarske tradície nadväzujú i rôzne tradičné remeslá, ktoré súvisia nielen s týmto povolaním, ale sú súčasťou každodennej práce ľudí i dnes,“ ozrejmila Řeháková.

Podujatie doplnil aj kultúrny program. Medzinárodný festival otvorili trombitáši Gernátovci z Turzovky, po nich sa predstavil folklórny súbor Rovňan, skupiny Tri doliny, Divinčan, Kolárovičanky, Súľovčanka, heligonkárka Romana Zadubanová so sestrou Nelou, hudobná skupina Dobrý nápad a Peter Adamov. Bačovské pastorále ukončila diskotéka.

„O podujatie je zo strany návštevníkov veľmi veľký záujem, každoročne ho navštívia tisíce ľudí. Vlani ich do Dolného Hričova zavítalo asi 6000,“ dodala Řeháková.

Pozrite si FOTO a VIDEO z podujatia

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
V Dolnom Hričove súťažili v strihaní oviec...
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM